Strax före nyår läste jag i GT att det statliga företaget Samhall skulle lämna Gotland och flytta sitt lönekontor till Linköping. Jag blev upprörd över det jag läste. Att göra så är inget annat än ett svek mot Gotland. Jag om någon vet hur svårt det är att ersätta förlorade jobb just på Gotland och att flytta statliga verksamheter till ön.
En gång i tiden föreslog jag att hela Riksantikvarieämbetet skulle lämna Stockholm för Gotland. Det blev ett förfärligt liv. Gotland stämplades som ett underutvecklat land utan kultur, konst och hyfs.
Det hjälpte inte att jag påpekade att Gotland är ett land från ”silurtiden” med historiska och kulturella traditioner som få av Sveriges landsdelar kan uppvisa. Eller att gotlänningarna är ett duktigt och plikttroget folk.
Regeringen vek sig tyvärr och flyttade bara halva Riksantikvarieämbetet.
Nu gäller det ”bara” tolv personer. Men det är mycket för Gotland. Men inte lika mycket för Linköping med dess goda arbetsmarknad och närhet till andra goda arbetsmarknader.
Jag räknade, när jag höll på med Gotlandsfrågorna, att varje ersättningsjobb till Gotland kostade staten cirka en till en och en halv miljon kronor.
Mitt förslag är nu: Höj det statliga anslaget till Samhall med motsvarande belopp. Då kan företaget behålla lönekontoret på ön. Och dessutom: flytta hela Samhalls ekonomiavdelning från Linköping till Visby.
Då blir ju hela ekonomiavdelningen enligt Samhalls egna önskemål samlad på en plats.
Då skulle Samhall samtidigt göra en verklig insats i linje med sin grunduppgift att ordna jobb åt dem som behöver jobb!
Nu sägs det att det bara är tjänstemän som berörs. Men tjänstemän är ju också människor!
Samhalls tänkta åtgärd att lägga ner lönekontoret på Gotland står i uppenbar strid med de riktlinjer och principer för landsbygdspolitiken, som landsbygdskommittén presenterade i förrgår: Att undvika slag mot landsbygden och regionerna utanför storstäderna.