Fokus på de gröna näringarna

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Gotland2018-07-20 15:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige ska ha en konkurrenskraftig livsmedelskedja där produktionen ökar. Det finns det bred politisk enighet kring – eftersom att det är den nationella livsmedelsstrategins övergripande mål.

Men tyvärr har nuvarande regering gjort ytterst lite när det gäller att gå från ord till handling.

Vi moderater ser att det behövs konkreta åtgärder som stärker de gröna näringarnas konkurrenskraft.

Äganderätten är central, för både jord- och skogsbruket. Den är grundbulten som säkrar näringsfrihet i vårt land.

Men under de senaste åren har den nötts ned och blivit allt mer ifrågasatt. Genom nyckelbiotopsinventering och strikt tillämpande av artskyddsförordningen har markägare i praktiken fått se sin mark bli obrukbar.

Skogsägare som vårdat sin skog i årtionden och skapat stora naturvärden har lämnats utan ersättning. Det vill vi moderater möta och mota.

Vi vill stoppa inventeringen av nyckelbiotoper, och tillsätta en äganderättsutredning som fokuserar på de gröna näringarna.

Att stärka äganderätten är Moderaternas första och viktigaste löfte till Sveriges företagare i de gröna näringarna.

Utöver detta behöver vi stärka konkurrenskraften i livsmedelskedjan.

Vi vill se åtgärder som sänker direkta kostnader, exempelvis skatter och avgifter.

Men också åtgärder som sänker indirekta kostnader, som uppstår till följd av regelkrångel och dyra särkrav. Därför föreslår vi exempelvis sänkt dieselskatt för de gröna näringarna. Något som skulle göra väsentlig skillnad här på Gotland.

Även regelkrånglet behöver adresseras. En kartläggning från Sveriges Lantbruksuniversitet visar att antalet lagkrav för lantbruksföretag har ökat med över 100 % de senaste 20 åren.

Vissa lantbrukare lägger idag två arbetsdagar i veckan på administration! Det är orimligt. Regelbördan för svenska jordbrukare och livsmedelsföretag måste minska.

Idag producerar Sverige bara ungefär hälften av den mat vi äter. Med en politik som stärker svensk konkurrenskraft för svensk livsmedelsproduktion kan mer svensk mat produceras – vilket skulle skapa jobb, tillväxt och dessutom göra vår livsmedelsförsörjning mindre sårbar.

Det vill vi moderater arbeta för om vi får förtroendet i höst.

Läs mer om