Måste man rösta på något dåligt för att slippa något ännu värre? Så tycks det ha sett ut för många amerikaner i presidentvalet.
Nu presenteras staplarna som visar hur folk har röstat. Kvinnor, svarta och latinos (invandrade sydamerikaner) har röstat mer på Hillary Clinton medan välutbildade vita män har röstat på Donald Trump.
Då borde väl Clinton ha vunnit en stor seger? Bara kvinnorna är ju hälften av befolkningen.
Tänker man efter en gång till måste det betyda att många kvinnor, svarta och latinos har avstått från att rösta den här gången. De som bar fram Barack Obama till seger, de svek Hillary Clinton.
Man röstskolkar i stället för att lägga sin röst på någon man inte tror på.
Här har vi ett annat av demokratins dilemman. Det första är det som ständigt upprepas i vår offentliga debatt: alla människors lika värde. I ett demokratiskt val väger varje röst lika tungt, den mest okunnige som professorn.
När engelsmännen röstade om utträde ur EU fick man inte heller det resultat som ”eliten” hade väntat sig. Många hade kanske inte satt sig in i hela betydelsen av beslutet.
I de flesta länder är röstningen frivillig. Man avstår från att rösta om man tycker att alla alternativ är dåliga. Så var det nog den här gången.
Hillary Clinton hade inte Barack Obamas karisma – var inte heller lika charmig som sin man. Ändå misstänker jag att USA:s många fattiga inte önskade det här utfallet av valet.
Genom att inte rösta hjälpte de till att rösta fram Donald Trump.
Borde det vara en medborgerlig plikt att rösta? Ett val blir mer legitimt om alla är med. Problemet finns i Sverige också.
Med dagens individualism är det många som inte tycker att något av partierna motsvarar vad de vill ha. Lösningen är inte fler partier!
I framtiden blir det väl röstning på nätet. Där finns ju ”alla” numera. Där kan alla tänkbara åsikter presenteras och man kan pricka för det man vill ha.
Ständigt pågående folkomröstningar i stället för vart fjärde år då man måste välja mellan färdiga paket som man ändå inte är nöjd med.
Nåja, alltid blir några nöjda och några missnöjda, det hör till våra mänskliga villkor.