Folkrätten skiljer mellan fred och krigstillstånd

Gotland2010-06-15 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det tycks inte finnas någon gräns för förhastade uttalanden om Israels agerande mot "Ship to Gaza".
Folkrätten till sjöss skiljer mellan fred och krigstillstånd med olika regler i de båda fallen. Krigförande part har rätt att utöva blockad mot sin motståndare och stoppa blockadbrytare på internationellt vatten, och frågan är alltså om det råder krigstillstånd mellan Israel och Hamasstyret i Gaza. Det som terrororganisation stämplade Hamas har vägrat erkänna Israel och förklarat att dess mål, liksom Irans, är att utplåna Israel, vilket naturligtvis är en krigförklaring och dessutom en extrem sådan. Krigsförklaringen följs upp av ständiga angrepp med raketer insmugglade från Iran mot civilbefolkningen i södra Israel, och detta tycks mig vara tillräckliga skäl för att konstatera, att det råder krigstillstånd mellan Hamasstyret i Gaza och Israel. I och med detta har aktionen mot "Ship to Gaza" skett i enlighet med folkrätten.

Förenta nationerna har uttalat, att Israel har rätt till självförsvar, men varje gång denna rätt används kritiseras Israel.
"Fredsaktivisterna" ombord på det turkiska fartyget Mavi Marmara sörjde för att aktionen den 31 maj blev våldsam. På tv har vi sett filmbilder från oberoende källor som visar hur aktivisterna gick lös på israeliska soldater med klubbor och järnstänger, och i Aktuellt den 3 juni återgavs bilder tagna från en helikopter och frisläppta av israeliska armén som visade hur aktivisterna förberedde sig på att attackera israeliska soldater som skulle komma att ta sig ombord.

Blockaden avser att förhindra införsel till Gaza av krigsmateriel och sådant som kan användas till framställning av sprängämnen och bygge av befästningar. Humanitär hjälp, livsmedel och andra förnödenheter förs in i Gaza i stora mängder, och Gazaborna saknar ingenting livsviktigt i materiellt hänseende. Israel lämnar medicinsk hjälp och medicinsk utrustning och allvarligare sjukdomsfall förs till israeliska sjukhus. Israel levererar elektricitet och gas, hjälper till att rensa avlopp och lär till och med ge ekonomiskt bistånd för att betala tjänstemäns löner.
Gazaborna kan inte röra sig fritt över gränsen och har med några få undantag förlorat sina arbeten inne i Israel som tidigare var deras största arbetsmarknad. Detta är beklagligt men ingenting Israel rimligen kan klandras för - det är en följd av Hamasstyrets krigföring.
Läs mer om