För 100 friska år

Gotland2012-02-28 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Europaåret för aktivt åldrande infaller 2012, har Frida Engström, verksamhetsansvarig på Friskis och Svettis i Visby, meddelat i GT 24/2. Hon har också tagit fram viktiga fakta. Äntligen! Så bra att frågan lyfts till Europanivå.

Ponera att alla pensionärer utifrån vad den egna kroppen orkar börjar motionera på ett systematiskt vis till exempel genom att gympa i grupp, gå med stavar, jogga lätt, träna på gymmets maskiner, cykla, dansa och allt vad man kan hitta på.

Som ålderspensionär sedan diverse år vet jag att man mår mycket bättre av 3-4 träningspass per vecka i den svårighetsgrad man befinner sig, alltså inget pinande av muskelmassan, man kan ta det tämligen lugnt. Det ger bättre balans, ökad kondition, koordination, styrka, intellektuell uthållighet, kreativitet och diverse andra vinster. Småkrämpor som värk i kroppen lindras.

Samtidigt tas ständigt nya beslut i Region Gotlands kommunfullmäktige om besparingar i sjukvården. Detsamma gäller skolan och kulturen.

Redan 1 februari 2007 påtalade jag att skattemedel fanns att spara om man kunde få väsentligt fler äldre att motionera eftersom det rent statistiskt får så positiva effekter för både kropp och själ.

Region Gotland bidrar med en liten slant till föreningar för varje motionspass som ungdomar under 20 år genomför. Varför inte bidra på samma sätt till pensionärers motionspass? Och varför inte sänka avgifterna för pensionärer? Det skulle i sin tur kunna bidra till lägre sjukvårdskostnader och kostnader för hjälp med det dagliga hemarbetet som de flesta äldre så småningom behöver. Det här skulle inte sätta spår i statistiken omedelbart men på sikt kommer det att märkas. Livskvaliteten skulle också höjas för en ökande grupp ålderspensionärer.

Nu tror jag inte att massor av äldre, som inte hittills funnit glädjen i motionsaktiviteter, skulle strömma till. Det är väl allom bekant att få ändrar attityd frivilligt.

Väsentligt är även att gympagrupper sprids över hela Gotland så att tillgängligheten ökar. Andra åtgärder, som till exempel samverkan med sjukvård och institutioner, som av naturliga skäl möter dessa personer, måste till och en sjuhelsikes kampanj dessutom.

Denna gång lämnar jag samtidigt med detta inlägg ett medborgarförslag till Region Gotland för hälsans bevarande upp till 100 år.

Läs mer om