Januariavtalet slår fast att en större reform av Arbetsförmedlingen ska vara klar år 2021. Privata inslag ska öka och mer av resultatstyrning ska prägla myndighetens uppdrag. Allt detta är tacknämligt och kommer inte en dag för tidigt.
Problemen är tydliga: nyligen levererade Riksrevisionen ännu en förödande granskningsrapport om myndighetens matchningsarbete. Den färska Arbetsmarknadsutredningen pekar i sin tur på att kontrollkedjan för aktivt arbetssökande är satt ur spel.
Samtidigt fortsätter Extratjänsterna att spöka. Åtgärden är dokumenterat dyr och ineffektiv. Som en gökunge tillåts den att knapra upp programkostnader samtidigt som privata aktörer får kasta in handduken på grund av låga volymer.
Det saknas inte resurser. Även efter den justering av anslagen som kom i årets statsbudget återfinns nästan 75 miljarder kronor i systemet för de kommande åren. Det är inte en acceptabel nivå givet de uteblivna resultaten.
Marknaden har sedan länge på egen hand tagit över väsentliga delar av matchningen på svensk arbetsmarknad. Endast 1,5 procent av de förmedlade jobben sker i dag genom AF:s personal.
Det finns andra institutioner som tagit mark under de senaste åren. Till exempel de partsägda trygghetsorganisationerna har visat sig kunna leverera effektivt stöd till uppsagda medarbetare vid större omställningar.
Tyvärr har en kvasidebatt om kommunernas roll dykt upp under senare tid. Kritiker menar att kommuner bör ingå som leverantörer i ett nytt AF-system.
Vi anser att det är fel väg att gå. Dels är förslaget sannolikt regelvidrigt vilket Arbetsmarknadsutredningen nyligen slagit fast, dels kan ett sådant system skapa konkurrenssnedvridning och fortsatt ineffektivitet.
Fokus framåt bör handla om att renodla arbetsmarknadspolitikens roll, på kostnadskontroll och se till att privata aktörer får de förutsättningar som behövs.
2 juli anordnar vi ett seminarium med arbetsmarknadens parter, politiken och Arbetsförmedlingens ledning. Vi menar att fyra åtgärder är nödvändiga att förändra redan i höst:
• Stryk matchningsuppdraget. Detta innebär att myndigheten får bättre utrymme att fokusera på kärnverksamhet, myndighetsutövning och kontroll.
• Prioritera vidareutveckling av resultat-system, finkalibrera datainsamling och statistiskt bedömningsstöd: samtliga faktorer är avgörande för en framgångsrik AF-reform med fokus på resultat.
• Markera redan nu att kommunala enheter inte bör ingå i ett framtida upphandlat AF-system.
• Frigör finansieringsutrymme genom permanent avskaffande av åtgärden Extratjänster.
Svensk arbetsmarknad förtjänar en kostnadseffektiv arbetsförmedling i takt med tiden. De första avgörande stegen bör tas inom ett halvår.