Det går inte att tänka på den fruktansvärda studentolyckan, där en ung man avled efter att ha ramlat av från studentflaket i Visby sent på fredagskvällen den 10 juni i år.
Mina tankar går naturligtvis till hans familj, anhöriga och vänner. Polisen tog traktorn och kärran i beslag för vidare utredning. Detta ska inte inträffa på studenternas lyckliga dag.
Studenten ska vara en lycklig dag – inte en sorgens dag. Varje år händer det olyckor med dessa studentflak. För två år sedan vill jag minnas att det var studentolyckor i Kungsbacka, Trollhättan, Västerås och i Göteborg.
Varje år sägs det att ”Nästa år kommer det bli förbjudet”. Det verkar inte hända eftersom det har sagts i 6-7 år, men ingenting har hänt. Polisen i Karlstad bötfällde ett 60-tal ungdomar utan bilbälte på väg till studentbal på Sveriges nationaldag i år och de fick massiv kritik.
De körde i långsam kortege så vad skulle kunna hända? Flakbilarna kör också otroligt långsamt – nästan stillastående – ändå händer olyckor. Varje år, samma sak. Vem plockar upp efter olyckorna? När ska det ta stopp?
Polisen måste statuera exempel och visa att detta inte är okej. Frustrationen hos polisen måste vara total när det händer olyckor med dessa ungdomar som firar sin student, unga och lyckliga denna dag. Totalt omedvetna om katastrofen som lurar bakom hörnet.
Med all rätt ska de inte behöva bekymra sig över detta men det finns det andra som gör. Därför kan man tänka sig att polisen agerar på detta sätt. Varje år, nya olyckor, varje år samma fraser – ”Nästa år kommer det att bli förbjudet.” eller ”Detta är sista året man får åka på flak!”
Varför en massa snack och inget händer? Detta är en svår nöt för alla inblandade. Man vill att studenterna ska ha en underbar dag samtidigt som man vill att alla ska vara säkra. Man vänjer sig vid att saker ändras – man vänjer sig vid att alltid ha bälte – man vänjer sig vid att inte få stå på ett flak och dansa.
Det kommer nya sätt att fira på och man anpassar sig. Det samma gäller det mesta i livet. Man anpassar sig. Säkerheten är A och O. Nästa år vill jag inte se fler rubriker om skadade eller döda studenter. Kanske är det också dags för polisen på Gotland att ta lärdomar från poliskollegorna i Södertälje och i Västerås, där man förra året införde alkoholförbud på studentflaken.