I dag är konsumtion av nötkött och koslakt förbjudet i 21 av Indiens 29 delstater. Detta är visionärt och modigt. Sverige bör också göra det av flera skäl.
Världen står på randen till en klimatkatastrof. Halten av metan i atmosfären ökar kraftigt och just nu håller ett rekordstort isberg på 5000 kvadratkilometer på att lossna i Antarktis. Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet orsakar nötkött 40 gånger högre växthusgasutsläpp än bönor.
För varje dag som går blir mjölkpriset högre för korna på grund av en allt extremare avel och intensivare uppfödning. Deras kalvar tas ifrån dem direkt efter födseln och de fråntas all sin mjölk. Kalven saknar sin mamma och kon saknar sitt barn. Ångesten är enorm.
Samtidigt lägger regeringen fram en ny svensk livsmedelsstrategi i syfte att öka köttproduktionen, vilket både förvärrar klimatförändringarna och orsakar kor ett ohyggligt lidande. Det är synnerligen ansvarslöst både ur ett miljö- och djurskyddsperspektiv.
En liter mjölk bör rimligtvis beskattas på samma villkor som en liter bensin och för att rädda världen från en klimatkatastrof vore naturligtvis det allra bästa att helt förbjuda hamburgare.