Frågor till riksdagskandidater
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Därför en fråga som jag hoppas att de främsta namnen på riksdagslistorna för dessa partier på Gotland vill svara på då den rimligen är av stort intresse för väljarna.
Kan du tänka dig att låta folket ta ställning i en folkomröstning när ett förslag till grundlag för EU så småningom återkommer?
Några axplock ur det nya och nu vilande grundlagsförslaget är:
- Ökade andel majoritetsbeslut!
"Det låter oskyldigt men i EU - sammanhang betyder det att ett befolkningsmässigt litet land som Sverige lättare kan bli överkörd. Vilket sker redan idag."
- Begreppet "delad befogenhet" som innebär att ett land bara har rätt att ta ett eget beslut i en fråga om EU har valt att inte göra det? Här är huvudområdena socialpolitik, inre marknad, jordbruk fiske, miljö, konsumentpolitik, transport, energi, frihet rättvisa säkerhet folkhälsa, straffrätt och polissamarbete, utrikes- och säkerhetspolitik.
" EU:s institutioner inte minst parlamentet har hittills visat sig förtjusta i att föra upp nya frågor om högt och lågt på dagordningen här har man alla möjligheter."
- Mycket makt samlas på få personer i EU-rådet (regeringscheferna) och ministerådet.
Det finns klausuler som gör att man efter diverse procedurer kan ändra röstregler när man anser det påkallat och är överens så kallad "passerell" och "flexibilitetsklausul."
- parlamentets lagstiftningsmakt ökar.
- permanent ordförande väljs på 2,5 år av regeringscheferna.
- gemensam utrikesminister och att EU ska tala med en röst i utrikesfrågor.
- att EU ska vara en juridisk person.
- ambitionen att bygga upp en gemensam försvarspolitik, militär makt.
- samordna rättsskipning.
- gemensam asylpolitik i stället för som nu minimiregler
- ekonomi - unionen skall se till att den har nödvändiga medel för att nå sina mål och genomföra sin politik.
"Ju högre ambitioner EU har desto större budget behöver man och kommissionen har redan lagt förslag om ökad EU-avgift, det finns förslag på en särskild EU-skatt."
Det finns alternativ:
MP vill ha folkomröstning och ytterst lämna EU-samarbetet.
Junilistan vill ha folkomröstning. Vill vara kvar i EU och ha kvar inre marknad och miljösamarbete. Ett självständigt land som arbetar med andra självständiga länder.