Från sjö till öken?

Gotland2019-05-27 18:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innan utdikningarna av många av de gotländska myrarna på 1800-talet sas det allmänt att Gotland var en sjö med en massa öar. Då fanns det ljuvlig grönska och gott om vatten.

Hur ser det ut nu? Stora delar av skogarna på norra Gotland, i bland annat Bro, Hejnum och på File hajdar, torkade och blev bruna förra sommaren. Nu skiftar de i grått när barren från granar, tallar och enar börjar falla av. Barrträden dör en sakta död. ”Döda skogen” i Bro ser allt värre ut för varje gång jag cyklar/kör igenom området mellan kyrkan och stajnkalmen.

File hajdar är en av Gotlands största grundvattenreservoarer och vattentäkterna försörjer stora delar av norra Gotland med vatten. Regnet som faller över området bildar grundvatten och det fyller på Tingstäde träsk, som är Visbys viktigaste vattentäkt. Men vattentillgången i Region Gotlands vattentäkter på File hajdar har minskat, kanske till och med halverats.

Grundvattenförekomsten under Gotland omfattar bland annat ett mycket stort område från norr om Tingstäde till söder om Lojsta hajd.

Nu behöver allt grundvatten skyddas eftersom bristen på detta är stor. Får verkligen Cementa, Nordkalk, SMA Mineral och AB Nordkalk fortsätta med att bedriva bergtäkt under grundvattenytan och med att pumpa ut färskt grundvatten rakt ut i havet, ifrån stenbrotten? Och hur många miljoner kubikmeter rör det sig om per månad och år?

Att vattensituationen på Gotland fortfarande är kritisk beror nog inte endast på de senaste årens torra klimat!

”Grundvattenbrist – döda skogar”. Framtidens skräckscenario är att Gotland blir en öken med några få oaser.