Gifter dumpades i Östersjön

Gotland2017-03-03 13:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till regionstyrelsen samt miljö- och hälsoskyddsnämnden.

För er information och ert ansvar.

Den 2 januari 2017 uppmärksammade jag i en skrivelse Länsstyrelsen i Gotlands län om de dumpningar som gjordes under åren 1989-1992 i havsområdet mellan Gotland och den lettiska kusten.

Den 17 februari hade jag ett konstruktivt möte på länsstyrelsen med länsrådet Peter Molin.

Närvarande var också Karin Fager och Andreas Pettersson från miljö- och vattenenheten.

Vårt samtal tog upp dumpningarna och konsekvenserna av dessa då höljena börjar rosta sönder och gifterna sprids i havet.

Christer Larsson på Hav- och vattenmyndigheten menade i ett samtal med mig nyligen att man inte stött på förhöjd halt av gifter i området.

Självklart kan man inte få mätbara resultat inom området innan höljena som innesluter gifterna har rostat sönder!

Samma Christer Larsson uttalar sig i en artikel i Aftonbladet 15 februari 2017 över förhöjd halt av gifter i fisk och skaldjur inom ett område på västkusten med sänkta vrak.

De aktuella vraken sänktes efter andra världskriget och har nu nått graden av nedbrytning vilket resulterar i friläggning av gifterna.

Den dumpning jag vill fästa er uppmärksamhet på skedde på Gotlands östra sida mellan åren 1989-1992. Höljena som innesluter de dumpade gifterna håller ännu sitt innehåll.

Dock ska sägas att mängden stridsmedel i denna dumpning är så omfattande att om ett läckage skulle börja samtidigt så förorsakar detta oöverskådlig skada på bottenvegetationen, fisken och övrigt djurliv.

Somliga hävdar att om läckaget av gifterna sker utspritt över en längre tid så blir följderna på havsområdet försumliga.

Detta är att sopa problemet under mattan och lämna över det till kommande generationer att ta hand om och leva med.

Ansvariga politiker på Gotland kan hos regeringen begära insyn i de handlingar som beskriver dumpningarnas omfattning och vad som dumpats.

Ännu finns tid att handla och förebygga den förödelse havsområdet mellan Gotland och Baltikum kan utsättas för om gifterna kommer i omlopp i havet.

Vilket Östersjön ska våra efterkommande leva med om man inte kan äta fisk eller bada i det?

Om det endast går att transportera sig på med båt borde inte vara tillfredsställande.

Det är hos politikerna på Gotland samt i de länder som angränsar till Östersjön som ansvaret vilar.

Ta det!

Läs mer om