Sverige har en lång tradition av att bidra till fred och säkerhet i vår omvärld. Samtidigt befinner sig Sveriges försvarsmakt under stor förändring och det blir allt fler svenskar som är att betrakta som veteraner från såväl den militära verksamheten i Sverige som från internationella insatser i vår omvärld. Sedan 2008 högtidlighålls den 29 maj som veterandag inom Försvarsmakten – nu är det dags att göra den dagen till allmän flaggdag.
På Veterandagen hedras personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära insatser och minnet av stupade och omkomna högtidlighålls. Till högtidlighållandet inbjuds Sveriges samtliga veteraner och deras anhöriga, inte enbart officerare, soldater och sjömän utan även personal från Polisen, Tullen, Kustbevakningen, Kriminalvården och andra myndigheter som deltagit i fredsinsatser. Sedan 2011 har veterandagen statsceremoniell status, vilket garanterar att den firas på samma datum varje år. De ceremonier som anordnas under veterandagen samordnas av Försvarsmakten, men ofta deltar officiella företrädare för andra statliga myndigheter och Försvarsmaktens ideella samarbetsorganisationer samt medlemmar av kungafamiljen.
Många länder högtidlighåller en veterandag, men i ett antal av dessa länder är dagen även allmän flaggdag för att hedra veteranernas viktiga insatser. Moderaterna i riksdagens konstitutionsskott har därför motionerat om att göra veterandagen den 29 maj till allmän flaggdag i Sverige.
Försvarsministern uttryckte sig nyligen i riksdagen på ett positivt sätt om vårt förslag, medan justitieministern hittills har varit negativ. Vi hoppas att försvarsministern vinner den interna diskussionen i regeringen, så att vi kan få en bred uppslutning bakom veterandagen som allmän flaggdag.
Att högtidlighålla den svenska veterandagen också som allmän flaggdag skulle ge möjlighet för de svenskar som inte kan delta vid de officiella statsceremonierna att privat visa sin uppskattning för Sveriges militära veteraner. Om dagen fanns med i almanackor och kalendrar som en särskild flaggdag skulle det också öka kunskapen hos befolkningen i stort om veteranernas viktiga insatser. Flaggdagsstatus skulle därutöver utgöra ett erkännande gentemot veteranerna att deras insatser är uppmärksammade och uppskattade och vara en påminnelse till oss andra om varför de och deras anhöriga är värda all vår tacksamhet och respekt.