Gotland är en fantastisk och underbar plats att leva och bo på!
Foto: Tommy Söderlund
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I visionen för 2025 står det bland annat att Gotland skulle behöva 65 000 invånare för att skatteintäkterna ska finansiera offentlig service. Hur ska vi då nå dit? Här är några av mina tankar.
Attraktivt boende: Vad skiljer Gotland från många andra ställen i Sverige? Jo Gotland är en ö. Var man än läser om hur folk vill bo så är ett återkommande önskemål på ett drömboende - havsutsikt. Det verkar vara svenskens vanligaste dröm när det gäller boende. Därför tror jag det är viktigt att vi kommer igång med byggandet av fler bostäder. Planförslaget för södra Hällarna är utmärkt. Man sparar en stor del som naturområde närmast havet, men man kommer att ha en storslagen utsikt från de bostäder som byggs där.
När gamla slakteritomten på Öster och när A7-området skulle bebyggas så ville flera personer i insändare bevara dessa naturområden.
Klart att man ska vara rädd om vår natur, men hur många parker och strövområden behövs i en stad med 22 000 invånare? Det är Visby och inte London vi talar om...
Visby är omgiven av fantastisk natur, hav och skog, så att närhet till naturen försvinner kan det aldrig bli tal om bara för att vi bygger fler bostäder med havsutsikt. Låt oss komma igång med detta snarast!
Gotlandsmodellen: Varför inte satsa på en speciell "Gotlandsmodell" när det gäller skolan? Målet bör vara att så mycket som möjligt av den mat som serveras i skolan är närproducerad. Dyrare kostnader i början, men på sikt kommer det ge bättre mat, bättre vanor, och fler arbetstillfällen på Gotland.
Ryktet om att vi har Sveriges bästa skolmat kommer spridas till barnfamiljer över hela Sverige.
I Gotlandsmodellen bör det dessutom införas en timmes mer idrott/motion på skoltid för alla i låg- och mellanstadiet. Bra att grundlägga bra motionsvanor från början. Sveriges friskaste barn vore väl en fjäder i hatten?
Statliga myndigheter: I samband med P18:s nedläggning fick flera statliga myndigheter ett tillskott på personal. Så här med några års erfarenhet så visar det sig att det fungerat mycket bra för dessa myndigheter. Personalen som rekryterats har gjort ett fantastiskt bra arbete och uppnått bra resultat. Skulle inte Gotland på något sätt profilera sig ännu mer i den här frågan? Ännu fler arbetstillfällen och kanske någon mer myndighet kunde flytta till ön? Samverkan mellan de myndigheter som redan finns på Gotland och politisk påtryckning i frågan! Kan Kiruna och Östersund så kan väl Gotland? Högskolan på Gotland kunde haka på och köra Förvaltningsrätt istället för arkeologi...
Slutligen: Skippa jantelagen. Tänk positivt. Tänk framåt. Vi kan själva välja om vi vill att spiralen ska gå uppåt eller nedåt. Och det börjar med dig själv. Var och en kan göra mycket för att få en positiv bild av vår underbara ö.