Gotland - Barnens Ö

Gotland2009-04-24 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Föräldraupproret är ett viktigt initiativ. De lanserade i söndags också begreppet Familjeön Gotland 2015. Det var härligt att höra för oss i Rädda Barnen, som under många år fört fram att kommunen bör satsa på att göra Gotland till Barnens Ö - den barnvänliga kommunen.
Gotland är fantastiskt på så många sätt med sin vackra natur och spännande kultur. Finns det egentligen någon bättre plats att bo på för barnfamiljer?
Men om Gotland ska kunna marknadsföra sig som Barnens Ö eller Familjeön så krävs det mycket av vår kommun. Det krävs att barnen ges högsta prioritet.
I höst har FN:s Barnkonvention funnits i 20 år. Ändå har det inte gått fram (har jag noterat i vissa tidningskommentarer) att Barnkonventionen gäller alla länder och alla kommuner. En del tror att det bara rör länder långt borta. Så är det inte!
FN:s Barnrättskommitté med säte i Genève, granskar regelbundet hur länderna efterlever Barnkonventionen. Efter 1990-talets ekonomiska nedskärningar uttrycktes oro över hur kommunerna har skurit ner på verksamheter som berörde barn och unga. De skrev i sina slutsatser att ansträngningar måste öka för att säkerställa kommunernas efterlevnad av och respekt för Barnkonventionen.
Regelbundet gör Barnombudsmannen enkäter till kommunerna för att undersöka hur de lever upp till Barnkonventionen. Den senaste gjordes 2007. Mer än hälften av Sveriges kommuner svarade att de tagit beslut att göra barnkonsekvensanalyser. Tyvärr var Gotlands kommun inte bland dem. Med barnkonsekvensanalyser menas att ta reda på vad olika beslut får för barnen på kort och lång sikt.
Det är hög tid nu att ta detta viktiga beslut för barnens skull.
Jag förstår att det inte är lätt för politiker när det är nedgång i ekonomin. Men då är det än viktigare att tänka på vad som står i Barnkonventionen. Att se helheten istället för varje sektor för sig.

Jag undrar till exempel varför kommunen tar ut så höga hyror av skolor och daghem. Det är ju samma kommun och samma pengar. Varför inte sänka hyrorna och låta pengarna gå till verksamheten för barnen istället?
Regeringen har beslutat att tillföra mer pengar till kommunerna. Men tyvärr inte tillräckligt. Det finns tydligen inte tilltäckligt med pengar till dem som verkligen behövs inom barnomsorgen, men däremot finns det pengar så att de som nu blir arbetslösa ska få gå på kurser, lära sig skriva ansökningar och annat som hör arbetslösheten till. Detta känns som dålig totalekonomi.
De nedskärningar som nu görs kan leda till mycket större kostnader i framtiden. Tänk om vi istället för att prata om kostnader för barn kunde tala om investeringar. En amerikansk studie visar att en satsad dollar på ett barn ger sju tillbaka.
Satsa nu på Gotland som Barnens Ö - den barnvänliga kommunen.
Kommunen där alla arbetar utifrån Barnkonventionens intentioner.
Kommunen dit företag och aktiviteter söker sig, därför att man har en medveten och uppmärksammad barn- och ungdomssatsning.
Kommunen dit unga familjer vill flytta för att man står på barnens sida i ord och handling.
Kommunen där man väljer att stanna kvar och bilda familj, för att barnomsorg och skola är så bra.
Vilket lyft det skulle bli för marknadsföringen av Gotland och för att nå de mål som är uppsatta för 2025 med 65 000 invånare.
Gör Gotland till Barnens Ö och Familjeön Gotland. Kommunen där man satsar på barnen året runt.
Läs mer om