Gotland kan ta ledningen i klimatfrågan

Gotland2019-09-04 14:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Energiexpo på Gangvide farm går engagemanget inte att ta miste på – kön är lång för att testa elbilar, frågorna detaljrika och kunniga om solcellerna och många rätar på sig i bänkarna under min och Energimyndighetens föreläsning om hur Gotland kan gå före i omställningen. Men frustrationen är också påtaglig; ”jag går inte på ett enda möte till om det bara ska snackas”, som en ung lantbrukare uttryckte det.

Nu måste regeringen visa att de menar allvar. Energimyndigheten har utrett först om Gotland kan bli pilotregion för omställningen, sen – när svaret var ett rungande ja – hur det konkret ska gå till. När nu Naturvårdsverket rapporterar att Sveriges klimatpåverkan åter ökar, är det bråttom att förverkliga planen – stolta ambitioner och högtravande ord minskar inte utsläppen med ett endaste gram. Regeringen behöver ge grönt ljus att gå vidare, i tre snabba steg:

1. Klimatfärdplanen som regeringen ska lägga fram 13 september måste slå fast att den omställning som ska ske snabbt i Sverige, ska ske snabbare på Gotland, med inriktning att resten av landet och omvärlden ska kunna lära sig av erfarenheter, framgångar och misstag. Ett center för detta utbyte bör etableras snarast, med starkt lokalt deltagande och med målgrupperna gotlänningarna själva, fastlänningar och utländska besökare.

2. Budgetpropositionen som regeringen ska lägga fram den 18 september måste anslå medel specifikt för att omställningen ska skjuta fart på Gotland, med fokus på transporter, energisektorn, industrin, utbildningssektorn, hushållen och jordbruket. De 50 miljoner Energimyndigheten hittills fått är en rännil i jämförelse med den investering som krävs för att i hård konkurrens ta internationellt ledarskap i omställningen. När nu svenskt näringsliv entydigt slår fast att ledarskap betyder gröna affärer, är det en särskilt välkommen satsning när ekonomin vänder nedåt – och när vi byter fossilt mot förnybart stannar pengarna på ön istället för att skickas till Putins Ryssland. Dessa medel bör i hög utsträckning vara tillgängliga för lokala initiativ; det är så vi får engagemang och fart på omställningen!

3. Regleringsbreven som regeringen i höst skriver till sina myndigheter måste slå fast att all verksamhet ska bidra till att klimatmålen som sju partier enats om ska nås. Alla berörda aktörer, med Energimyndigheten i spetsen, ska bidra till att Gotland blir den permanenta världsutställningen för klimatsmarta lösningar som regeringens eget initiativ Fossilfritt Sverige talat så mycket om.

Några vill förminska frågan till att handla om en ny kabel eller inte. Men Gotland blir förstås inte ett föredöme bara för att det finns ännu en kabel; det är på land vi kan inspirera!

Nu gäller det, regeringen. Missa inte chansen; ge Gotland uppdraget, medlen och mandatet att ta klimatledarskapet!