Gotland måste leva upp till Barnkonventionen

Gotland2005-06-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Öppet brev till ledamöterna i kommunfullmäktige
Förra året tog jag den möjlighet som vi som invånare i Gotlands kommun har att skriva ett Medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget lyder: Kommunfullmäktige bör besluta om att barnkons-ekvensanalyser, med utgångspunkt i Barnkonventionen, görs i samband med olika ärendens beredning.
FNs Barnkonvention antogs den 20 november 1989. Tio år senare, 1999, antog riksdagen "En nationell strategi för att förverkliga barnkonventionen i Sverige." I strategin står det bl.a. att kommuner bör inrätta system för att kunna följa upp hur barnets bästa förverkligas i det kommunala arbetet. Barnombudsmannen går regelbundet ut till landets kommuner och frågar hur de arbetar utifrån barnkonventionen. Den senaste enkäten var 2003. På frågorna om kommunen använde sig av barnkonsekvensanalyser, barnchecklistor eller barnbokslut svarade Gotlands kommun nej på samtliga frågor. Som jämförelse kan nämnas att 27% av landets kommuner använder sig av barnkonsekvensanalyser.
FN:s kommitté för barnets rättigheter som granskar hur de olika länderna lever upp till Barnkonventionen rekommenderar alla länder som ratificerat konventionen att göra barnkonsekvensanalyser inför samtliga beslut som rör barn.
Barnkonventionen har funnits i mer än femton år. Under de här åren har Rädda Barnen på Gotland på många olika sätt försökt påverka politiker och beslutsfattare att arbeta utifrån barnkonventionen. Vi har delat ut barnkonventionen utanför kommunfullmäktige, informerat representanter från samtliga politiska partier, träffat och samtalat med kommunalråd från flera olika partier, arrangerat hearing på Borgen då ungdomarna fick ställa frågor till företrädare för politiska partier. Vi har anordnat seminarier och föreläsningar m.m.
Vi har också vid många tillfällen föreläst för lärare som sedan utifrån våra föreläsningar och med hjälp av Rädda Barnens material anordnat barnkonventionsveckor i skolan. Vi är stolta och glada att skolorna på Gotland varje år ligger i topp i landet när det gäller antal skolor som arrangerar den här veckan.
När jag nu får alla handlingar i min hand som rör mitt Medborgarförslag blir jag först väldigt glad. Det har lagts ner ett stort arbete i de olika nämnderna för att svara på förslaget. Svaren är ambitiösa, seriösa och positiva. Flertalet nämnder ställer sig bakom förslaget. Det märks en mycket större medvetenhet och kunskap om Barnkonventionen än tidigare.
När jag sedan läser kommunstyrelsens förslag till beslut blir jag fundersam. Förslaget lyder: Medborgarförslaget anses besvarat med ledningskontorets utlåtande. I texten från ledningskontoret som föregår beslutet kan man förledas tro att Barnombudsmannen (BO) tycker att barnkonsekvensanalyser och barnchecklistor bara leder till byråkratisering.
Självfallet är inte det BOs mening. De arbetar istället mycket för att kommunerna ska göra barnkonsekvensanalyser innan beslut tas. Efter direktkontakt med BO sa en av medarbetarna: "Det är ju det som vi främst arbetar för."
Jag skickade därför alla handlingar till Barnombudsmannen Lena Nyberg för att få hennes utlåtande. Hon ringde mig och sa att det hon läst i ledningskontorets yttrande var en olycklig tolkning av vad BO sagt. Därefter fick jag ett långt skrivet uttalande till ledningskontorets utlåtande av henne.
Sista stycket i Barnombudsmannens uttalande lyder så här: Ett viktigt led i förverkligandet av barnkonventionen är att beakta barnets bästa i det kommunala beslutsfattandet. Därigenom behöver ett beslut analyseras utifrån vilka konsekvenser och väntade effekter det kan få för barn och unga. I analysen är det viktigt att man redovisar på vilket sätt barn och unga kommer till tals samt att man dokumenterar underlag för beslut. Ledningens stöd och engagemang är av stor betydelse i genomförandet av barnkonsekvensanalyser i verksamheten. Ett viktigt led i arbetet att beakta barnets bästa är att det införs i befintliga strukturer och att ledningen ger tydliga signaler om detta"
Alltså anser BO att barnkonsekvensanalyser är viktiga och ska göras.
På onsdag har ni ledamöter i kommunfullmäktige möjligheten att ta ett stort steg framåt för att Barnkonventionen ska förverkligas på Gotland, genom att yrka bifall till Medborgarförslaget.
Det är viktigt att barnkonsekvensanalyser införs i Gotlands kommun i enlighet med Barnombudsmannens (BOs) rekommendation.
Låt inte Gotlands kommun hamna på efterkälken när det gäller att arbeta för barnens bästa.
Läs mer om