Gotlands demensboenden är trygga och bra

Gotland2018-04-13 20:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan var jag inbjuden till Demensförbundets Gotlandsavdelning. Det är en organisation för anhöriga till personer med demenssjukdom. För att förbereda mig för denna diskussion med anhöriga, åkte jag ut till ett av Gotlands bästa demensboenden, Tingsbrogården.

Där är det en trygg och inbjudande stämning, alla dörrar mellan avdelningarna är öppna. Det finns en stor balkong mot en åker och en fin park med en fiskdamm.

På Tingsbrogården och Stuxgården i Fårösund finns personal som gått den särskilda demensvårdsutbildningen, som gör dem till Silviasystrar. Dess två duktiga medarbetare åker runt och vidareutbildar all personal på öns olika demensboenden, så medarbetarna hela tiden får ny kunskap och kan ge de boende bästa möjliga omsorg.

Brukarundersökningen som gjordes i höstas gav högt betyg till Gotlands olika demensboenden.

Liksom i hela äldreoomsorgen jobbar vi i socialnämnden och förvaltningen med rekrytering och kompetensutveckling för att kunna ha välutbildad personal på våra äldreboenden. På socialdemokratiskt initiativ, har personalpolitiken prioriterats, så brukarna ska kunna känna sig trygga och få bra omsorg. 125 personer läser nu undersköterskeutbildningen på Komvux. De ska förhoppningsvis bidra till att vi hela tiden kan ersätta pensionsavgångar med utbildade medarbetare.

Att ens närmaste drabbas av demenssjukdom är en stor påfrestning för de anhöriga. Då finns regionens Anhörigstöd. Ett antal mycket skickliga anhörigstödjare finns runt om på ön. De bildar även grupper med anhöriga till personer med demenssjukdom, psykisk sjukdom, brottsoffer och missbruk. Där kan man få prata av sig sin oro och sorg.

Många demensboenden satsar på maten. Förutom att tillgodose näringsbehovet är måltiden viktig som social samvaro. Ett bra exempel på samarbeta mellan gymnasiesärskolan och demensavdelningen på Pjäsen kunde vi nyligen läsa om. Eleverna på gymnasiesär gick en gång i veckan till Pjäsen och lagade mat och pratade med de boende på demensavdelningen.

Den socialdemokratiskt ledda regeringens stimulanspengar till äldreomsorgen har gett Gotland 13 miljoner kronor. Om en moderatledd regering, som sätter skattesänkningar för de rikaste först, tar över efter valet, så riskerar det att drabba de äldre och personer med demenssjukdom på Gotland. Satsningar på bra välfärd för äldre och personer med demenssjukdom måste gå före de borgerligas skattesänkningar till de rikaste.