Region Gotland klarar inte sjukvården ekonomiskt och kommer därmed förr eller senare att tvingas att gå upp i ett annat län. Länsstyrelsen på Gotland är och förbli en maktfaktor (bromskloss). Under de senaste 20 åren har politiker och tjänstemän i huvudsak koncentrerat den ekonomiska biten till Visby.
På 80-talet byggdes det lägenheter och villor runt hela gotländska landsbygden och därmed var alla införstådda med att Gotlands politiker och tjänstemän var på det klara med att folk ville bo och leva kvar på landsbygden.
Sävegymnasiet har stora problem med lokaler, F-huset. Politiker och tjänstemän var överens, trots protester, att inget gymnasium skulle förläggas till Hemse eller Slite därav folkvandring till Visby. Skolor i Visby borde betalas av skattebetalare i Visby.
När vi gick in i 90-talet började kommunen att lägga ner kommunala tjänster och flytta in kommunens anställda till Visby. Jag och min sambo hade pendlat från Hemse i tio år, när vi inte fick gymnasium i Hemse gick inte ekonomin ihop för att bo kvar, vi tvingades in till Visby.
På 90-talet till i dag har politiker agerat strikt med voteringspolitik och detta har inte gynnat Gotlands landsbygd.
Öland har i dag två kommuner och tillhör Kalmar län, där landstinget ansvarar för sjukvården i båda kommunerna. Mörbylånga kommun har 14 021 invånare, har en stabil ekonomi och har därmed kunnat bygga en ny skola i Färjestaden.
Borgholms kommun har 10 600 invånare och denna lilla kommun har bildat ett helägt fristående aktiebolag för den tekniska servicen (sophämtning, vägunderhåll, hamnar, vatten och avlopp med mera). Med ett fristående bolag ska varje anställd leverera de krav som företaget ställer. Gotlands framtid är helt beroende av att politiker levererar snabba beslut och resultat.
Ska Gotland få en positiv framtid är det helt klart att politiker i huvudsak bör arbeta med gotlandsfrågor och inte bara med partifrågor (voteringspolitik).
Mitt förslag för Gotlands framtid: Gotland går upp i Stockholms län. De två största partierna är ärliga och anser att det är vi som bär ansvaret för Gotlands framtid, därmed samstämmiga i beslutsfattandet.
Kan partierna inte stödja dessa krav blir det tre kommuner på Gotland och start för detta senast utgången av 2012.
Det finns så många små kommuner i Sverige med en positiv framtid, då beslutsfattande sker den korta vägen mellan folket och politiker, vilka kan styra tjänstemännen i rätt fåror.