Gotlandsmusikens framtid

Gotland2009-09-26 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till före detta ordförande Maria Björkman om Gotlandsmusikens framtid:

Stefan Nypelius har rätt. Gotlandsmusikens styrelse och ledning har varit för passiva och utan management. Hur kan man annars förklara vad som händer och har hänt. Så fort det har blivit problem har styrelsen, istället för att ta itu med problemen, kallat på en konsult för att föreslå förändring. Trots tre, fyra eller till och med fem utredningar om framtiden för musiken på Gotland har det inte hänt någonting. Varför? Är det så att styrelsen, genom alla utredningar som bara har kostar pengar och värdefull tid, vilselett kommunen och Statens Kulturråd genom att förhala de viktiga besluten om framtiden, som inte styrelsen våga besluta om, och hoppats på ett under. Detta är dåligt management.
Men vad kan man vänta sig av en styrelse som har anställt, som länsmusikchef, en pensionerad militär utan branschkännedom och som på halvtid, enligt Kulturrådets riktlinjer för konstnärlig ledning, ska utveckla en musikalisk verksamhet? I vilken annan bransch och vilken annan plats än på Gotland kan sånt här förekomma? Detta är också vad jag kallar dåligt management.

Det kanske helt enkelt är så att kulturnämnden och kommunstyrelsen vill ha ett annat musikliv på ön och därför inte tillskjuter mer pengar men vill att musikens egen styrelse och ledning, som måste anses som experter, bör ta de strategiska besluten om framtiden. Inget har hänt men! Gotland som trots allt får nio miljoner från staten, för ett varierat musikutbud, kan räcka långt med en annan inriktning vilket också alla konsulter har förordat. Satsning kan istället, som också konsulterna förordat, göras med en mindre grupp fast anställda musiker och musikkonsulenter tillsammans med lokala och nationella frilansgrupper och ökat stöd till öns amatörverksamhet. Detta kan innebära att gotlänningarna i i framtiden även komma att få lyssna på yrkesverksamma stråkmusiker och sångare med mera inom olika genrer som visor, folkmusik, jazz och rock.

Om det nu verkligen är så att Gotlandsmusikens styrelse vill att befolkningen på Gotland även i framtiden nästan bara ska lyssna på blåsmusik är det ganska enkelt att spara minst en miljon genom några enkla kraftfulla åtgärder.
1. Gör som man har gjort i flera andra län: Bilda en ny kulturstiftelse, "Gotlands kulturstiftelse", tillsammans med teatern och dansen, vilket innebär att man kan spara in både administration och styrelse.
2. Titta på lokalkostnaderna. Varför ska musiken vara lokaliserad i Visby när man ändå inte ger några konserter i sina lokaler i Vibble? Det finns säkert billiga lokaler i Roma, Hemse eller Fårösund.
Läs mer om