Gotlänningarnas säkerhet ska inte äventyras
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Förvaltningsutskottets har som sitt politiska ansvar att hantera räddningstjänstens ekonomi. Efter en djupanalys av bokslutet för 2006, som slöt på minus 3,5 miljoner kronor, så framkom det att helikoptern var en del av förklaringen till underskott, men det fanns även fler minusposter.
När räddningstjänstens ledningsgrupp analyserade situationen inför 2007 så konstaterade de att det endast med "nöddrift" skulle gå att driva verksamheten i nuvarande omfattning under ett år. Det innebär att alla personalutvecklingsmedel, resor, oförutsedda kostnader mm har skalats bort. Utgångsläget var alltså att en mer genomgripande förändring måste till för att långsiktigt komma till rätta med de ekonomiska problemen. Ett annat beslut hade varit oansvarigt.
Förvaltningsutskottet gav räddningschefen i uppdrag att presentera en strukturförändring motsvarande 2-2,5 miljoner kronor. I uppdraget ingick inte en överflyttning av helikopterverksamheten till en annan förvaltning eftersom detta kortsiktigt bara är att flytta ett underskott mellan olika förvaltningar. Räddningschefen med stöd av sin ledningsgrupp, återkom med tre förslag. De förordade ett alternativ som berörde fem heltidsbrandmän, en administrativ personal och nedläggning av Dalhem brandvärn. Förslaget presenterades för all personal innan förvaltningsutskottet behandlade ärendet den 17: e april. Med förslaget som utgångspunkt har sedan fackliga parter och övrig personal haft möjlighet att påverka den politiska processen.
Förslagen gick därefter in i den politiska behandlingen. Förvaltningsutskottet beslutade att göra besparingen på fem heltidsbrandmän och 1,5 administrativ personal, totalt är det beräknat att ge en besparing på 2,2 miljoner kronor årligen.
Förvaltningsutskottet valde det alternativ som har minst påverkan på gotlänningarnas trygghet och säkerhet. Det innebär att minska antalet tjänster i administrationen och att anpassa heltidskåren i Visby till de nya förutsättningar som råder.
Det har sedan fler år tillbaka funnits en överanställning när det gäller bemanningen för utrycknings-beredskapen på grund av en ny utbildningsordning. För omkring fyra år sedan ändrades brandmännens utbildningssystem. Tidigare utbildades brandmännen på arbetsgivarens bekostnad efter det att dom anställts, i vissa fall i två år. Numera är alla nyrekryterade brandmän grundutbildade och kräver endast några veckors lokal utbildning. Verksamheten kommer i och med minskningen när det gäller antal tjänster att anpassas efter dessa förutsättningar och istället rekrytera vikarier.
Vår bedömning är att denna förändring av räddningstjänstens verksamhet kan genomföras utan att gotlänningarnas trygghet och säkerhet äventyras.
Samtidigt beslutade också förvaltningsutskottet att lägga ut ett utredningsuppdrag på vem som skall vara huvudman för ambulansverksamheten inklusive helikoptern framöver. Kortsiktigt går det inte att göra några besparingar på helikopter eftersom kommunen är bundna av avtal fram till september 2010. Det enda som går att påverka är intäkterna från att sälja externa ambulanstjänster.
Det är därför vi nu utreder vilken förvaltning som har bäst förutsättningar att driva verksamheten med detta fokus.