Gran- bekymmer

Gotland2006-01-11 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Grannens gran är definitivt avundsvärt grönare än vår. Något torrare och mer grått än vår gran får man leta efter. Alla som närmat sig granen i Knuts tider vet att man behöver ha en strategi för att få bort granen utan att resten av huset blir barrprytt. Följande mer eller mindre prövade kan erbjudas.
Nedklippning till säck. Klipp grenarna och lägg dem i en säck. Kvar då blir då en sorglig stam. Jag kan fortfarande minnas barnens kommentarer om det där konstiga på gräsmattan.
Dammsug granens grenar och kasta ut den naken. (Granen alltså). Förutom att den fyllda dammsugarpåsen gör dammsugaren mer än lovligt trött så återstår intrycket av en mycket ledsen gran.
Klipp ner och bränn. Denna strategi förutsätter en spis eller kamin. Jag blev förvånad vilken stor värmeutveckling det blev och blev mycket oroad över insikten över vad som skulle ha kunnat hända om granen brunnit i vardagsrummet. Jag förstår inte hur man förr kunde levande ljus i granen. Kvar finns stammen att såga ner senare.
Påsprincipen. Trä en säck över granen och bär ut den. Det finns speciella säckar för detta nu för tiden. Fortfarande måste säcken ta vägen någonstans och du kan inte frysa granen till nästa år.
Kretsloppsmetoden. Bär ut den i skogen och låtsas som om den alltid stått där. Om det är snö ute så syns det dock vart den kom ifrån.
Fråga grannen. Han kanske har en plastgran eller nya knep? Alltid lär du dig något
Läs mer om