Replik "Vindkraften sänker elkundens kostnader".
Tack Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi, för ditt svar på min insändare om vindkraftens lönsamhet i Gotlands Tidningar den 16/8. Insändaren handlar om tre frågor. Dels det motsägelsefulla i att Svensk Vindkraftförening ber om justeringar av elcertifikatsystemet, samtidigt som man vill ha stabila och förutsägbara ramar, samtidigt som branschföreträdare säger att vindkraften visst är lönsam idag. Dels påståendet att en ökad ambitionsnivå pressar ner elpriset. Dels att vindkraftens dåliga lönsamhet är delvis självförvållad eftersom den byggts ut snabbare än avsett och att branschen redan idag projekterar för över 130 TWh trots att statens mål till år 2025 "bara" är 30 TWh.
Den första och sista frågan vill du inte svara på. Istället upprepar du mantrat att regeringen bör "tidigarelägga utbyggnaden och höja ambitionsnivån". Det blir alltmer tydligt att branschen är i desperat behov av ökade subventioner.
Vad gäller elpriset refererar du till Energimyndighetens rapport ER 2011:16. Men jag undrar hur du läst rapporten? Du skriver att kostnaderna ökar på kort sikt för att sedan minska och att över hela perioden 2012-2035 blir de samlade elkostnaderna lägre för elkonsumenten. Men i rapporten står det "lägre än i basfallet" vilket är en väsentlig skillnad. Figur 15 visar att den totala kostnaden för el och elcertifikat minskar år 2012-2013 för att sedan öka fram till år 2035. Rapporten säger att scenarierna med en ökad ambitionsnivå ger den högsta kostnaden för kunderna. Kostnaden ökar alltså i alla scenarier, men efter cirka 2020 är ökningen något mindre vid ökad ambitionsnivå.
Rapporten säger vidare att vindkraften medför ökade kostnader för både nätutbyggnad, balanshållning och reglering. Kostnader som läggs ovanpå priset för el och elcertifikat. Kostnaderna sägs vara svåra att bedöma. Rapporten pekar också på en risk för kraftiga svängningar i elpriset eftersom vindkraften inte går att reglera.
Ditt påstående att en ökad ambitionsnivå ger lägre elpris stämmer alltså inte. Du tycks också ha missat att det i rapporten sägs att en ambitionshöjning genom förändrad kvotkurva realistiskt sett inte ske förrän vid nästa kontrollstation år 2015, det vill säga samma som energiministern sagt. Tänker du fortsätta att kräva höjda ambitionsnivåer det vill säga ökade subventioner?