Sveriges äldsta marknad, säger man på Hemse och är stolt över att stortorgdagen hållits i 137 år. Men den är ju mycket äldre än så! Marknad har naturligtvis hållits i alla tider, ett enkelt sätt för den som behöver något, att hitta någon som tillhandahåller just det. Men det är inte så lätt att hitta skriftliga uppgifter som hugfäster sånt alldagligt.
Jag har en anfader, en präst som kom till det då danska Gotland från Helsingborg 1592. De kyrkliga förhållandena var inte riktigt ordnade, Gotland hörde inte längre till Linköpings stift men hade ingen egen biskop ännu. En av de tre prostarna kallades Generalprost. Lauritz Nielsön utsågs till sådan 1601.
Den gode Nielsön tycks ha varit en nitisk kyrkans tjänare. Det var viktigt att motarbeta alla gamla katolska bruk. I Visby Consistorie-archiv finns ”Nogle Artickle, efter hvilka predikanterne paa Gulland skal rette sig ved tillbörlig straff, som er sambtyckt paa Generall Capitell i Visbye ...” från 1611.
En riktigt vacker blandning av danska och svenska. Där förbjuds bland annat allt offrande till helgonbilder. Artiklarna har många synpunkter på bröllop och begravning, barnsöl och likpredikan.
Men kyrkan hade också stort inflytande i folks dagliga liv. Särskilt intressant är att man har kommit överens om var marknad får hållas.
Dessa tillåts i ”i Hemstedt (Hemse), Hagbardlingaboo (Hablingbo, Loyste och på Fårö”. Här syns alltså att stortorgdagen på Hemse är verkligen urgammal.
Den hade hävd redan 1611.
En intressant detalj till. I artiklarna påbjuds att ”Marknad får icke begynna, förrän gudstjänst är hållen och predikan slut” (här är stavningen moderniserad).
Vi kan tolka det antingen som att det hålls en gudstjänst innan marknaden startar, på en vardag. Eller så att marknaden verkligen hölls på en söndag.
Jag vågar inte ha någon uppfattning om det var möjligt. Men för vår tid skulle förstås en dag då folk är lediga från jobbet vara lämplig.Visst borde skolungdomarna på Hemse få vara lediga när det är stortorgdag, en eftermiddag bara. Jag gick i skola i Levide på 1940-talet.
Naturligtvis var vi lediga den dagen och cyklade på Hemse. Nog kan skolan betona att det här är också ett kulturarv.