Högre skatt på godis och läsk

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Gotland2018-11-23 10:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige gillar både unga och vuxna godis och läsk för mycket, även om de flesta vet att socker inte är bra för hälsan. Varje person äter mellan 40-50 kilo per år, dessutom äter vi mest lösgodis i hela världen.

För det första, en nackdel med läsk och godis är att man blir mer fet och forskning har visat att detta inte är bra för kroppen, först är det stor fara för hjärtat, samtidigt höjer det kolesterolet.

När man använder socker i för stora mängder är det skadligt för vår hälsa och leder till att vi blir tjockare och resultatet blir att man kan få till exempel diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

En annan faktor är att detta inte är bra och onyttigt för tänderna, från tandvårdshåll finns en stor oro över den framtida tandhälsan. Det är så dyrt för samhället.

När alla i ett samhälle blir sjuka, blir det en negativ inverkan på samhället ekonomiskt för att det behövs mer vård att det kostar mycket pengar.

Däremot finns motargument också för att kroppen behöver socker som andra ämnen för att överleva.

Det finns människor som är beroende av godis och läsk och de kan dra ner på sockret och bara använda en gång i veckan.

Nästan hälften av svenskarna lider av övervikt larmar Folkhälsomyndigheten. Nu föreslås en skatt på läsk och godis och det kan vara en lösning för att stoppa viktökningen. Detta är ett sätt att förhindra att människor konsumerar för mycket godis och läsk.

Läs mer om