Enligt Skolverkets rapport som publicerades i veckan har de gotländska elever som går ut nian högre betyg än genomsnittet i landet. Av de niondeklassare som gick ut högstadiet i våras var nio av tio elever behöriga till gymnasiet. Det placerar Gotland på topp tio bland Sveriges län,
Visste du att lärarna i Region Gotland, som "gjort ett bra jobb", visades uppskattning med en reallönesänkning. Lönelyftet för Lärarförbundets medlemmar blev cirka 1,5 procent 2011. Inflationstakten är, enligt Riksbanken, just nu 3,2 procent. Det betyder att lärare detta år får mindre i plånboken än förra året.
I Lärarförbundets skolundersökning "Bästa skolkommun" kommer Gotland på 34:e plats av landets 290 kommuner. Det är en placering som visar att på Gotland finns många kompetenta och välutbildade lärare som gör ett gott arbete. Det borde premieras - men det görs inte.
Politikerna har under de senaste åren genomfört en rad reformer som kräver allt mer av lärarna. Detta utan att tillskjuta nödvändiga medel. Samtidigt har Region Gotland i olika omgångar ställt besparingskrav till skolan och också aviserat ännu kärvare tider.
Lärare i alla skolformer har genom sitt idoga och kvalificerade arbete kämpat på för elevernas skull och utifrån sin inbyggda ambition att göra sitt allra bästa. Varje år har kraven ökats och arbetsbelastningen blivit större. För många lärare har det känts som en otacksam uppgift när man inte visas uppskattning i lönekuvertet.
Fyra av tio lärare funderar nu allvarligt på att lämna sitt yrke, främst på grund av lönen. Jämfört med en lika välutbildad civilingenjör eller systemvetare får en grundskollärare 10 000 kronor mindre i plånboken varje månad enligt undersökningar som Lärarförbundet gjort. Det betyder flera miljoner under ett yrkesliv.
Allt färre ungdomar väljer att bli lärare, förskollärare eller fritidspedagog. Redan nu står utbildningsplatser tomma. Om de senaste 25 årens minskning i söktryck fortsätter, kommer den sista behöriga förstahandssökanden att antas till lärarutbildningen 2028. Den främsta orsaken till att unga väljer bort läraryrket är den låga lönen. Detta är allvarligt för Sveriges framtid.
Bästa politiker - visa mod genom att höja lärarlönerna redan nu. Minst 10 000 kronor mer per månad är ett rimligt riktmärke på några års sikt. Lärarförbundet efterlyser högre lärarlöner och modiga politiker som vågar göra en satsning på den yrkeskår som jobbar med Sveriges framtid varje dag: barnen och ungdomarna.
Att satsa på lärarna är att satsa på framtiden. Allt börjar med en bra lärare.