Ålbeståndet har på senare år blivit så svagt i svenska vatten att fisket i stort sett förbjudits. Ingen, vare sig yrkesfiskare eller husbehovsfiskare får fånga en ål på Gotland.
De kvarvarande ålfiskare och fiskhandlare som med särskilt tillstånd får fiska och sälja ål hängs ut av WWF (Världsnaturfondens havsexpert) som miljöbovar.
Rödlistning av ål på julbordet övergår till trakasserier av restaurangerna som fortfarande tillhandahåller ål.
Sedan Sverige ensidigt införde ålfiskeförbud 2007 så har inget annat land följt efter.
Ålen är helt klart hotad, men absolut inte av svenskt fiske.
Redan 2010 kunde man läsa i media att Isabella Lövin (då EU-parlamentariker) numera rikskänd miljöpartist hade motionerat i EU om förbud för export av glasål inom Europa. Glasål är små ålyngel i storlek med virknålar och fiskas företrädesvis i Frankrike och Spanien.
Exporteras sedan till Asien som också lider brist på ål. Dessa glasålar som är under vandring från Sargassohavet mot norra Europa och ska bilda det ålbestånd som vi senare ska fiska på i Östersjön.
Innan julborden dukas av nu i december så ska EU besluta i ålfrågan. Bli inte förvånade om ålfisket blir förbjudet i Östersjön, under förutsättning att Sverige får med sig övriga Östersjöländer.
Om inte så står vi själva i ålfrågan som tidigare. För resten av EU blir det dessvärre inga förändringar. Alltså kan fångsterna av glasål fortsätta och de stora fiskeaktörerna inom EU kan fortsätta sin glasålsexport.
Odlad ål är i Sverige en liten artikel (cirka 150 ton om året) varav 90 procent går på export men rökta fenor från odlad norsk lax påstås vara en delikatess. Det blir nog vad som erbjuds framöver.
Smaklig måltid.