Hur är det med matten, Nypelius?

Gotland2010-03-15 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Debatten om hushållsnära tjänster (Rut-avdraget) har rasat i medierna de senaste veckorna och vuxit till orimliga proportioner. Vi har äntligen fått ett debattämne som tydliggör den stora skillnaden mellan de två stora politiska blocken. Visst är det fantastiskt! Ett ämne som berör cirka 1 promille av befolkningen i landet Sverige, ser i dagsläget ut att bli den avgörande valfrågan i höstens riksdagsval? Det blir lätt patetiskt, håll med om det.
Jag har själv inte engagerat mig särskilt starkt i frågan, men Eva Nypelius vederhäftiga inlaga i fredagens bägge gotlandstidningar, föranleder mig att ta bladet från munnen. Jag kan bara inte hålla mig. Det får faktiskt vara någon jä-la ordning på torpet! De helt vanliga additionsreglerna är väl fortfarande gällande, eller? I alla fall är det, efter dessa regler som 8-årige sonen nu tar sina första matematiska steg i Havdhems skola.
Eva Nypelius hänvisar till branschorganisationen Almegas fördelning mellan olika inkomstgrupper som utnyttjar detta skatteavdrag.
Tre inkomstgrupper representeras: de som tjänar upp till 200 000 /år, de mellan 200 000 och 499 000/ år och de som tjänar mer än 499 000/år
Eva Nypelius slutsats är helt underbar, när hon påstår " Detta visar tydligt att den största delen som nyttjar avdraget är låg- och mellaninkomsttagare ".
Nej Eva. Om man vill slå ihop två av dessa grupper, så blir faktiskt resultatet att den största gruppen utgörs av mellan- och höginkomsttagarna. (43 134+26 993= 70 127) är de facto mer än (22 338+43 134= 65 472) Enkel matematik! Dessutom föreställer jag mig en ganska avsevärd skillnad inom gruppen mellaninkomsttagare, att tjäna till exempel 220 000 och 440 00 kronor per år. Det är dubbelt så mycket. Enkel matematik!
Kanske kan centerpartiets representanter få en fortbildningskurs i matte av allianskompisen och utbildningsministern, den gamle skolläraren Jan Björklund. Det bör kunna klaras av på en fikarast.
Peps gjorde för många år sedan låten "Falsk matematik" 1974. Lyssna gärna på den. Och lär! Han lyckas dessutom med konsten att få enkla siffror att svänga . Det är mer än man kan säga om dagens politiska debatt.
Läs mer om