Gotland har lärarbrist. Ett skäl är lönen och lärare skulle vilja åka över kommungränsen för att få högre lön. Glädjande nog är många kvar då pendling inte är ett alternativ på grund av ö-läget och familjeförhållanden. Utlysta lärartjänster på ön ökar och inom 10 år går 30 procent av de kommunala lärarna i pension enligt lärarfacken.
Lärare behöver rekryteras från fastlandet. Eftersom lönen är cirka 7 000 kr lägre på ön, vill få flytta till Gotland. Vi måste få fler att välja lärarutbildning. Uppsala universitet behöver erbjuda Lärarprogrammet för de högre årskurserna på Campus Gotland, så ungdomar kan utbilda sig till lärare och stanna kvar på ön.
Allt fler elever har inlärningssvårigheter och behöver särskilt stöd. Speciallärare stödjer färdighetsträning i läsning, skrivning och matematik vid enskild undervisning eller i ordinarie klassrum. Specialpedagoger utreder samt utformar de anpassningar och stöd elever behöver. De hjälper även lärare med anpassning av arbetssättet för att öka elevernas möjligheter till inlärning. Merparten av öns speciallärare och specialpedagoger är dock över 55 år.
Utbildningsverksamhetens HR-chef säger i massmedia att man arbetar med att få lärare att vidareutbilda sig till speciallärare och -pedagoger. Lärare delar ej den uppfattningen då intresserade nekats vidareutbilda sig. Detta trots att det hade gått att kombinera med ordinarie arbete. Vi behöver alla engagerade lärare samt behålla dem länge. De som vill förlänga sitt arbetsliv, i stället för att gå i pension, bör få bra villkor och kunna påverka sin arbetssituation för att arbeta vidare.
HR-chefen lyfter arbetet som görs med rekrytering och vidareutbildning, samt vikten av att behålla de lärare som finns på ön, men hur går det? Till hösten 2017 sa många lärare på Wisbygymnasiet upp sig eller tog tjänstledigt på grund av uteblivet lärarlönelyft, arbetsklimatet och/eller brist på organisation. De fick tjänst på fastlandet och flyttade, eller sökte sig till grundskolorna på ön. En del lämnade läraryrket.
Några lärare rekryterades, men cirka 10 tjänster fick gymnasielärarna hjälpas åt att lösa. Den av Kommunstyrelsen införda friskvårdstimmen togs bort och de 150 lärarna gavs mer undervisning. Detta innebar en besparing på flera miljoner. Är det verkligen en besparing? Hur många ytterligare står i begrepp att lämna skolan? Hur många lärare har kontaktat vården det senaste halvåret? Gotlands friskaste arbetsplats har utsetts, men det är inte Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.