Hur ska Gotland rekrytera och behålla förskollärare?

Gotland2016-05-17 12:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 19 maj uppmärksammar vi förskolans dag. Det finns mycket att fira. Svensk förskola är unik i världen och tillsammans kan vi se till att den fortsätter att vara det.

Det barnen lär sig tidigt bär de med sig hela livet. Förskollärarna lägger grunden, som vi brukar säga. På Gotland finns många skickliga och engagerade förskollärare, och deras dagar är intensiva. Vi är därför glada över Skolverkets nya riktmärken om barngruppsstorlekar. De slår fast att för barn mellan ett och tre år bör grupperna vara 6-12 barn och för fyra-femåringarna 9-15 barn.

På Gotland har vi både stora och små förskolor när vi jämför oss med riket. I SKL:s analys så hamnar våra barngrupper under rikssnittet om man använder begreppet årsarbetare. Gotland 4,5 barn/årsarbetare och i riket 5,2 barn/årsarbetare. Det gör att man anser att våra barngrupper är personaltäta.

Det som inte lyfts i diskussionen är att antalet barn/förskollärare är högre på Gotland än i riket. Gotland har 12,9 barn/förskollärare och i riket 11,7 barn/förskollärare. Endast 34 procent av de anställda inom förskolan är förskollärare och i och med läroplanens uppdrag till förskollärare är detta orimligt.

Arbetet med att förverkliga läroplanen är ett gemensamt arbete på våra förskolor men ansvaret ligger på förskolläraren. Sjuktalen stiger i Region Gotland, den yrkesgrupp som visar högst sjuktal är förskollärare i åldern 30-34 år. Hur ska vi få fler att utbilda sig till förskollärare? Hur ska vi få våra verksamma att stanna kvar i yrket när kraven på förskolläraren att utveckla verksamheten inte möts upp med de förutsättningar som behövs?

Läs mer om