Anders Sylvan säger den 3/7: "Jag tror att vi måste börja med att skapa ett förtroende. Vi måste få den inre kärnan att tala gott om vår verksamhet"
Anders: Jag tror inte, jag vet att du är alldeles rätt ute. Frågan är bara vad du och ledningen tänker göra för att uppnå detta? Fina ord som tyvärr inte följs av er i ledningen. Jag har varit anställd inom hälso- och sjukvården Gotland under många år och det förvånar mig att ni i ledningen inte har kommit längre än så här i frågan.
Region Gotland har väl utarbetade värdegrunder och fina ord om hur den anställde ska bli behandlad. Man utför medarbetarenkäter om arbetsmiljön, men åtgärdar inte det som jag anser vara av vikt, det vill säga mobbning och trakasserier. Jag vet av egen erfarenhet eftersom jag är en av de som blivit utsatt för trakasserier och mobbing.
I stället för att stödja och hjälpa, försöker man tysta ner händelserna och förminska dem. Det skapar en otrygghet, en känsla av att inte duga, en känsla av att man inte är värd något. Som utsatt medarbetare behöver man bli sedd, lyssnad på och bli bekräftad. Elementära och självklara saker trodde jag, men som tyvärr inte fungerar på Visby lasarett och framförallt inte hos dem med ledande positioner.
Ta hand om era anställda och visa att ni bryr er så har ni förtroendet från medarbetarna.
Då talar man gott om verksamheten. Duktiga medarbetare lämnar annars er och ni får betala dyra pengar för att uppnå patientsäkerhet. Att medarbetare väljer att lämna sina tjänster beror inte bara på omorganisation, utan också på hur ni handlar i svåra situationer och vilken trygghet/förtroende ni skapar och ger på arbetsplatsen där den utsatte arbetar!