Ingen ska behöva tveka att framföra sina förslag

FÖRSLAG. Förslagslådor är ett sätt att uppmuntra folk att komma med idéer och synpunkter. Just denna användes av de fackliga organisationerna bakom facketförändras.nu 2008.

FÖRSLAG. Förslagslådor är ett sätt att uppmuntra folk att komma med idéer och synpunkter. Just denna användes av de fackliga organisationerna bakom facketförändras.nu 2008.

Foto: Tobias Lundgren / TT

Gotland2016-12-21 14:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen ”Medarbetaren”.

Tack för dina reflektioner och frågor! Du lyfter fram flera tänkvärda synpunkter på Region Gotland som arbetsgivare. Jag vill gärna svara på några av dem.

Du skriver att du upplever att ingen lyssnar på dina idéer. Det är mycket viktigt att vi inom regionen har en kultur där medarbetares synpunkter och idéer tas tillvara, och tas på allvar.

Sedan några år tillbaka har vi ett förnyelsepris i regionen som just handlar om att uppmärksamma och belöna goda idéer som blivit verklighet i våra verksamheter. Hittills har mer än 130 bidrag nominerats, och det pågår just nu en sammanställning av bidragen till nästa års pris. Det här priset med en hel dag som ägnas åt temat förnyelse och ständiga förbättringar är ett sätt att visa vad regionen vill och uppskattar.

Att medarbetarnas förslag och synpunkter tas om hand är i första hand den närmaste chefens ansvar. Om du av någon anledning inte känner dig bekväm med den vägen går det alltid bra att vända sig till en högre chef.

Ingenting hindrar att du gör det anonymt, men en namngiven avsändare gör det lättare att gå vidare med synpunkterna. Rädd för att framföra saklig kritik ska ingen behöva vara.

En politiskt styrd organisation med 6 200 medarbetare, och massor av lagreglerade verksamheter som kräver en omfattande administration, behöver både chefer och administratörer för att verksamheterna ska fungera.

Vi tittar ständigt på vår organisation för att försöka hitta sätt att effektivisera och förbättra.

De pågående förändringarna av förvaltningsorganisationen är exempel på sådana effektiviseringar som innebär att ett antal chefs- och administratörstjänster försvinner. Men man ska inte tro att det inte kommer att märkas någonstans.

Liksom alla kommuner, landsting och regioner försöker Region Gotland möta oändliga behov med ändliga resurser. Återkommande sparpaket är inte särskilt inspirerande för medarbetarna men nödvändiga för att få en ekonomi i balans.

Under de kommande åren ska vi spara minst 170 miljoner kronor genom utbudsminskningar, bland annat för att vi framöver ska kunna utveckla de medarbetare vi har, betala skäliga löner, erbjuda kompetensutveckling och kanske till och med en eller annan trivselaktivitet.

Jag är stolt över det arbete vi gör i regionen och för alla de ovärderliga insatser som görs för att Gotland som plats ska fungera och för att gotlänningarna ska känna sig trygga med den service och välfärd som regionen ger.

Jag vill passa på att önska alla våra medarbetare en god jul och ett gott nytt år.