Insändare/- Jag är övertygad om att Samres kommer lösa detta på bästa sätt för oss gotlänningar
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
SOS har under ganska lång tid haft kommunens uppdrag att sköta beställningscentralen och kostnaden för år 2004 var 1,1 miljoner enligt gällande avtal.
Detta avtal gick ut vid årsskiftet 2004-2005 och måste förnyas.
Tekniska förvaltningen fick under våren 2004 ett samarbetsförslag från SOS som innebar en årskostnad för kommunen på 4 miljoner.
Det är en ökning med 2,9 miljoner från de 1,1 miljoner avtalet kostar idag!
Tekniska nämnden kunde omöjligt gå med på att förlänga ett avtal som innebär en ökning av kostnaden med 264 procent. Kommunen är dessutom enligt lagen om offentlig upphandling tvungen att upphandla tjänster i konkurrens.
Vid sammanställning av de anbud som inkommit var SOS anbud 2,3 miljoner, vilket var 430 000 kr högre än Samres anbud som var 1 870 000 kr. Båda anbuden bedömdes helt likvärdiga enligt den kravspecifikation som kommunens upphandlingsenhet utarbetat. Priset blev helt avgörande till Samres fördel.
Tekniska nämnden har då att följa lagen och anta det för kommunen ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet. Ytterligare två anbud hade lämnats som var högre och de krav kommunen ställde hade inte uppfyllts, bland annat öppettider.
När det gäller placeringen på Gotland har SOS i sitt anbud skrivit att beställningscentralen under avtalsperioden kan komma att delvis eller helt lokaliseras till annan SOS-central på fastlandet, så det fanns inga garantier för att SOS hade blivit kvar på Gotland.
Detta är även en av förklaringarna till att SOS kunde sänka sina kostnader från sitt första förslag på 4 miljoner till ett anbud på 2,3 miljoner.
En oro har funnits att färdtjänstresenärer får ringa till Samres beställningscentral på fastlandet och att det uppstår språksvårigheter och att Samres inte känner till geografin på Gotland. (det blir beställningscentralen Norrköping/Eskilstuna. Beställningscentralen i Skåne ska alltså INTE nyttjas i första hand).
Givetvis har kommunen i upphandlingen ställt krav att personal skall ha goda geografiska kunskaper om Gotland, behärska svenska språket och dialektala varianter. Kommunen kräver även att personal skall ha viss kunskap om olika funktionshinder och att de skall känna till hur sjukvården är organiserad på Gotland. Vidare krävs att företaget genomför erforderlig utbildning av personal.
Dessa krav uppfylldes av både SOS Alarm och Samres. Nämnas bör även att också Samres har lång erfarenhet och utbildningsprogram för detta.
I debatten har det även figurerat siffror om att 17-20 jobb försvinner från ön på grund av upphandlingen. Enligt lagen får detta inte vägas in vid en upphandling. Det är dessutom en mycket överdriven siffra eftersom det handlar om 3-4 årstjänster som berörs vilket också stämmer med den lämnade anbudssumma från SOS.
Peter Enström undrar även över sjukvårdupplysningen och kommunens delägarskap genom kommunförbundet i SOS Alarm.
Sjukvårdsupplysningen är ett samarbete mellan vården och räddningstjänsten som fungerar mycket bra och det finns inget som säger att detta skall förändras med en ny entreprenör för beställningscentralen. Att kommunen är delägare i SOS Alarm via kommunförbundet betyder dock inte att man därför kan kringgå en upphandling av uppdraget att sköta beställningscentralen för färdtjänst- och sjukresor. Din fråga hur mycket SOS Alarm sparat för kommunen genom samplanering är svårbesvarad. I arbetsuppgiften att sköta en beställningscentralen avseende färdtjänst- och sjukresor ingår bl.a. att ta i mot beställningar av resor, informera om alternativa resmöjligheter och regelverk samt det viktigast att planera och samordna dessa resor på ett bra sätt.
Därför kan man inte påstå att SOS-centralen sparar pengar till kommunen, det är ju detta arbeta som kommunen ersätter beställningscentralen för att utföra.
Din sista fråga är varför avtalet i Skåne sagts upp med Samres.
Uppsägningen av avtalet med Samres berodde på att trafikdelegationen i nordvästra Skåne ville genomföra förändringar av verksamheten och att parterna inte kunde komma överens om de ekonomiska villkoren för förändringen. I uttalandet när avtalet sades upp uttryckte trafikdelegationen särskilt att det inte var frågan om brister i kvaliteten. Uppsägningsmöjligheten fanns i avtalet och det var således inte någon extraordinär åtgärd.
Visst kan det uppstå vissa inkörningsproblem när ett nytt företag tar över en verksamhet, och detta har visat sig med all tydlighet när vi tidigare har bytt taxibolag.
Jag är övertygad om att Samres med många års erfarenhet och avtal runt om i landet kommer att lösa detta på bästa sätt för oss gotlänningar.