Inte många djur får växa upp under naturliga villkor

Gotland2019-02-20 15:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Håkan Petterssons replik den 9 februari på min insändare om djurrättsaktivister.

Som du läst i min insändare är jag emot allt våld och dödande av levande varelser, oavsett art.

Så du har helt rätt i att jag inte tycker om djurhållningen i våra lantbruk.

Men jag skulle för den skull aldrig hota eller bruka våld mot någon som sysslar med något jag anser vara fel.

Det finns redan en djurskyddslag, som många är väldigt stolta över men som knappast tillämpas eller efterföljs.

Till exempel ska djur enligt lagen kunna bete sig naturligt och de får inte agas eller drivas på med redskap som lätt kan såra eller på annat sätt skada djuret.

Det är knappast naturligt att som 98 procent av alla grisar, växa upp i ett trångt utrymme på betonggolv utan möjlighet att böka, andas frisk luft eller känna solen. Det finns många fler exempel på att djurskyddslagen inte efterföljs.

Åtskilliga lantbrukare bryter således mot lagen och kan då betraktas som kriminella.

Att ta lagen i egna händer kallas för civil olydnad, som är en ickevåldsrörelse och som genom tiderna har använts för att få politiker att lyssna när inget annat har hjälpt.

Vi har mycket att tacka för att det funnits modiga människor, som utan att ta till våld, vågat stå upp för det som varit fel såsom slaveri, kvinnoförtryck, svartas brist på rättigheter och så vidare. Många förändringar i lagar har börjat med civil olydnad. Alltså utan våld.

Du har helt rätt, jag tror inte riktigt på att hot och våld mot lantbrukare har skett i så stor omfattning som det gjorts gällande i media. Den rapport LRF tog fram förra året har i medierna vinklats till att ge helt felaktiga resultat.

Enligt den har fyra av tio (40 procent) lantbrukare blivit utsatta för brott de senaste två åren.

I medierna har det framställts som att det är djurrättsaktivister som står bakom dessa brott.

I själva verket är det enligt LRF:s rapport endast 2 procent som uppgett att de utsatts för hot via telefon, sociala medier, mejl/brev med trolig eller säker koppling till djurrättsaktivism.

De vanligaste brotten som lantbrukare utsatts för enligt rapporten är bluffakturor/bedrägliga telefonförsäljare (51 procent), stöld av diesel/drivmedel (40 procent), stöld av maskiner/redskap (27 procent), och 15 procent har gällt annat som kan innebära trakasserier, diskriminering med anledning av kön med mera.

Förstår du nu varför jag inte riktigt tror på att det finns så många lantbrukare som känner sig hotade av djurrättsaktivister? Även om de är få som utövar hot och våld så är det för många.

Ingen, allra minst någon som kämpar för en värld utan våld mot någon levande, kännande individ, ska utöva handlingar som vi inte accepterar att andra använder.

Läs mer om