Isarna i Arktis växer

Gotland2018-09-11 10:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Isen på Grönland brukar nå sin lägsta massa 1/9, varför Dansk Meteorologisk Institut räknar dess säsonger därifrån. För 2017 – 2018 noteras att isbildningen ökade med cirka 150 kubikkilometer jämfört med de senaste 30 årens genomsnitt. I början av juni var vädret så kallt att isen växte, fast den normalt skulle börja smälta. Nu har den faktiskt börjat växa redan under de sista dagarna i augusti.

På havet inträffar isens minsta utbredning cirka 20/9. Under året har den ganska nära följt utvecklingen de fyra senaste åren. Nu ser den ut att följa år 2014, vars minimum var nära 6 miljoner kvadratkilometer, något större än år 2017.

Sveriges yta är lite mindre än 0,5 miljoner kvadratkilometer. Minns bara att halva arean ligger norr om Östersund.

Någon som helst tendens att isarna skulle smälta bort finns inte. Tendensen är snarare att de växer. Isbrytaren Oden försöker nå Nordpolen, men noterar att isen är svårare än den varit de 15 senaste åren.

Emellertid larmar våra ansvariga ministrar om smältande Arktis. På Regeringskansliets nätsida skriver miljöminister Karolina Skog den 19/3: Nordpolen smälter mitt i vintern. Då hade isbildningen på Grönland växt i två år och den på havet hade följt de senaste fyra åren.

En minister må ursäktas för att vara okunnig, men det är ansvarslöst att sprida osanningar, för att man inte underrättat sig om fakta.

Läs mer om