Jämställdhet är inte en kvinnofråga

Gotland2018-03-13 14:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har modiga kvinnor och flickor över hela världen sagt ”Stopp nu är det nog!” Många män har med självklarhet ställt sig bakom kraven på förändring, många har känt frustration och ledsenhet över att inte ha förstått vidden av problemet.

Vi borde kommit längre i jämställdhetsfrågan, men det är tydligt att kampen för rättvisa behövs länge än. En kamp kvinnorna inte ska bära själva.

Jämställdhet i ett samhälle kan mätas på olika sätt. Högern gör det genom antalet kvinnliga företrädare i bolagsstyrelser och antalet kvinnliga höginkomsttagare. Vi gör det genom att se hur kvinnor, hur våra döttrar, mödrar och kvinnliga partners, värderas i relation till oss män. Vilka möjligheter de har att styra över sina liv. Vi ser tex. att sexuella trakasserier är vanligare bland dem som har en osäker situation på arbetsmarknaden, som jobbar timmar, eller på korta kontrakt. Och även om vi skulle vilja säga att pengar inte är viktiga, så spelar plånboken roll för möjligheten att påverka sitt liv. Det kan handla om att ha nog för mat till sig själv och sina barn under hela månaden, möjligheten att köpa julklappar eller i värsta fall att ha råd att lämna en våldsam relation, råd att hitta någonstans att bo.

Under den gångna mandatperioden har Vänsterpartiet fått igenom en rad förbättringar som framför allt gynnar kvinnor. Höjt underhållsstöd, höjd garantipensionen, ökad rätt till deltidsstämpling och höjd sjuk- och aktivitetsersättning. Men mer behövs. Kvinnor i heterosexuella par tar fortfarande störst ansvar för hem och familj, jobbar oftare ofrivillig deltid och har osäkra anställningar. De är hemma längre med barnen och har i genomsnitt kvinnor en livsinkomst som är 3,6 miljoner kronor lägre än mäns.

Vi vill inte se ännu en generation vänja sig vid att vi är olika mycket värda. Inte låta våra döttrar och söner ärva den skeva sociala könsmaktsordning som allt för länge fått leva kvar i samhället, i skolor, arbetsplatser och i hemmen. Att vara kvinna eller flicka ska inte innebära att du får stå ut med fysiska övertramp och övergrepp. Att vara pojke eller man ska inte innebära att du har automatiska fördelar eller andra regler i de sociala samspelen. Det ska inte heller vara en ekonomisk förlust att vara kvinna. Det är politikens roll att skapa förutsättningar, så att kvinnor och män värderas lika, på arbetsplatsen, i offentligheten och i hemmet. Ett rättvist samhälle är bäst för oss alla, oberoende av kön. Tillsammans kan vi uträtta så mycket, så stora saker.