Juluppropet är ett initiativ av Sveriges kyrkoledare för en human migrationspolitik i vårt land.
Under 2015 sökte över 70 000 barn skydd i vårt land. De kom med eller utan familj från krig till ett nytt liv i Sverige. De möts av generositet och solidaritet. Här på Gotland har vi sett hur politiker och tjänstemän, lärare och skolpersonal, socialsekreterare, företag, föreningar och kyrkor ställt upp.
Tusentals människor har delat med sig av tid och engagemang i mottagandet. Många vill bidra. Särskilt när det handlar om barn.
Under 2016 har det skett en drastisk förändring i svensk asyl- och flyktingpolitik. I juni röstade riksdagen för en ny och restriktiv asyllagstiftning.
Men inte bara lagen, utan också myndigheternas tillämpning har stramats åt. Människor på flykt beskrivs som ekonomisk belastning och ett problem som bör lösas utanför Sveriges gränser.
Vi har just mött Lucia. Kanske är inte ljusen i håret det centrala – utan att Lucia därmed har händerna fria för sin medmänniska. Lucia är en påminnelse för oss som lever under goda materiella förhållanden att tänka: Hur kan jag dela med dem som har det svårt. På det sättet annonserar Lucia julens budskap.
Julen handlar om dem som inte får rum. Lucia och den stundande julen lyser upp i mörkret så att vi inte i skumrasket tror att det är skillnad på människa och människa.
Så kan vi fatta att varje människa oavsett kultur och religiös hemvist är min syster och min bror.
De kända julpsalmerna, de tända ljusen, gemenskapen, de glimrande ögonen kan vara en påminnelse om det egentligt viktiga – som vi alltid måste påminna varandra om – Alla människors lika värde.
Vi är många som är djupt oroliga över den empatilöshet och avhumanisering som kommer till uttryck i den nuvarande asylpolitiken.
Särskilt drabbade är barn och unga, som berövas hopp och framtidstro. Det är skamligt!
Medkänsla och viljan att engagera sig för andra är grundläggande mänskliga egenskaper. Detta knyter an till en bärande tanke i kristen tro om att vi människor är skapade för att leva tillsammans. Som medmänniskor är vi varandras angelägenhet.
Villkoren för de barn, unga och familjer som drabbas av den nya asyllagstiftningen angår oss alla.
Genom att underteckna Juluppropet är du med och uppmanar regeringen att:
- ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro.
- ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv.
- undanröja praktiska hinder mot familjeåterförening.
Gör en julhandling – besök domkyrkan och underteckna Juluppropet!