Kampen om margarinet återstår
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den utmaning som finns kvar att jobba med är svenska folket och margarinet. Livsmedelsverket fortsätter att rekommendera oss att äta lättmargarin och magra mejeriprodukter. Det är skrämmande. Många forskningsresultat och personliga erfarenheter visar att de som använder feta naturliga produkter (som smör, Bregott, röd mjölk, grädde) går ner i vikt. De får mindre hjärt- och kärlsjukdomar, diabetiker kan minska sitt insulin, barn får mindre allergier och blir lugnare och gladare.
Det beror på att naturligt fett gör oss mätta och nöjda och inte så sugna på sötsaker.
Margarin däremot är ett onaturligt fett. Margarin görs vanligtvis på rapsolja som processas hårt med starka kemikalier . Efter behandlingen så finns varken smak, färg, vitaminer eller antioxidanter kvar utan får tillsättas kemiskt. Då har man framställt ett stekmargarin, för att sedan få fram ett lättmargarin så tillsätts vatten och konserveringsmedel och emulgeringsmedel.
Jag hoppas att livsmedelsverket följer med sin tid och snarast tar till sig ny kunskap om fett. Jag hoppas att Livsmedelsverket slutar att stödja margarinindustrin. Under tiden tills detta har hänt så kan svenska folket komma ihåg att Livsmedelsverket ger rekommendationer om fett men det är inte en lag man måste följa.