Kärnkraftsmyter manipuleras av medier

Gotland2007-01-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det har skapats många myter kring kärnkraften. En är att Barsebäcks avveckling var delvis en eftergift för att danskarna inte ville ha en "atombomb" i sin närhet. Innan den andra reaktorn i Barsebäck stängdes ordnade Barsebäcks ledning ett informationsmöte för allmänheten i Köpenhamn i akt och mening att lyssna på de kritiska rösterna. Till mötet kom ett tiotal personer de flesta från svenska miljöorganisationerna. Vid nedläggningen av Barsebäck 2 kom ett dansk par som firade avvecklingen genom att skåla i champagne. Paret fick ett stort TV- utrymme medan de cirka 150 personer som protesterade mot nedläggningen inte ens syntes på TV- skärmen. Med massmedias hjälp går det att manipulera så att "rätt opinion" bildas.
Kring den svåra olyckan i Tjernobyls kärnkraftverk florerar många icke verifierbara historier. Miljöorganisationerna har varit flitiga historieberättare. Ingen har tydligen läst de rapporter som följt kärkraftsolyckans verkningar 5, 10 och 15 år efter inte heller IAEA:s rapport 20 år efter haveriet. Trots det anser sig många "veta" vilka oerhörda följder som katastrofen orsakade.
Kärnkraften är enligt miljöorganisationerna och några så kallade gröna partier farlig.
Energi måste vi ha och dessutom tyder alla tecken på att vi vill ha mer och mer energi. Utrymme för sparande finns inte, om vi samtidigt vill ha en energiproduktion med så liten miljöpåverkan som möjligt och absolut inte kärnkraft enligt den gröna makteliten. Vad återstår? Jo, vindkraft uppbackad av fossileldade kraftvärmeverk. Stängningen av Barsebäcks kärnkraftsreaktorer medför att för att producera motsvarande energimängd går det åt sex ton kol i timmen.
Solen är i praktiken en stor kärnreaktor som bygger på att slå ihop atomkärnor (fusion) medan våra kärnreaktorer klyver atomkärnor (fission) och i båda fallen skapas oerhörda mängder energi. Utvecklingen går framåt trots miljöaktivisternas motstånd mot kärnenergi.
I Frankrike planeras att inom tio år få fram en fusionsreaktor, Iter. Projektet kommer att kosta cirka 100 miljarder kronor. Mindre forskningsanläggningar finns redan i USA, EU, Ryssland, Indien, Kina, Sydkorea och Japan.
I Sverige lägger vi istället ned stora pengar på att avveckla rena och effektiva energikällor, samtidigt som det satsats ännu större pengar på att bygga ut en dyr och ineffektiv vindkraft, istället för att som andra länder satsa pengarna på framtida effektiva energi källor.
Vi kan inte annat än uttrycka vår stora förvåning.
Läs mer om