Klimatet går före miljön

Lars Thomsson svarar Naturskyddsföreningen.

Lars Thomsson svarar Naturskyddsföreningen.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2019-03-28 19:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till styrelsen för Naturskyddsföreningen på Gotland.

Tack för era reflektioner på mina åtta klimatidéer för att rädda klimatet. Precis som jag skriver är dessa inte färdigutvecklade fullt ut ännu, därför är det ganska lätt att missförstå vad jag menar. Ska därför försöka att förtydliga mig. Jag är nämligen helt övertygad om att dagens lagstiftning och brist på prioriteringar inte duger. Att rädda klimatet kräver ett mycket tydligare fokus.

1. Gör Klimatmålet överordnat de andra miljömålen, det är det faktiskt inte i dag utan är jämställt med de andra miljömålen. Det här är inget ”publikknipande förslag” utan verkligen ett reellt sätt att prioritera klimatfrågan framför andra miljöaspekter.

2. Gör om Miljöbalken till en Hållbarhetsbalk. Syftet med miljöbalken när den kom till var att skapa en hållbar utveckling, där har Naturskyddsföreningen helt rätt. Men utvecklingen av rättstillämpningen genom åren har gjort att den idag begränsar klimatomställningen istället för att stödjer den. Till exempel prövas många klimatinvesteringar som miljöfarlig verksamhet, vilket är helt orimligt.

3. Jämställ Klimatintressen med Försvarets intressen i nya Hållbarhetsbalken. Båda ska ha företräde före andra aspekter.

4. Gör om Artskyddsförordningen till det den är avsedd att vara i EU. Dagens svenska rättstillämpning av Artskyddsförordningen har gjort den till en Individskyddsförordning. Till exempel hindras många nya vindkraftsparker av tjäderspelplatser, samtidigt som det finns 30 000 jakttillstånd på tjäder!

5. Ställ 25 procent av statens balansomslutning till förfogande till klimatinvesteringar. Jämför med järnvägssatsningen på 1850-talet.

6. Koppla ihop klimatpolitiken med industripolitiken. Våra investeringar ska kunna fungera som goda exempel för resten av världen.

7. Våga prioritera på tekniknivå. Tänket med att alla politiska styrmedel ska vara teknikneutrala har gått för långt, det bromsar utvecklingen tidsmässigt.

8. Gör omställningen till en folkrörelse genom att stimulera enskildas insatser via förmånliga villkor.

Jag är övertygad om att det går att förena klimatinsatser med biologisk mångfald om vi gör rätt prioriteringar nu. Men vi måste våga att prioritera klimatinsatserna en ganska lång tid framöver av tidsskäl. Just nu är klimatkrisen det största hotet mot den biologiska mångfalden. IPCC pekar på att upp till 40 procent av alla arter riskerar att slås ut om vi inte hejdar klimatförändringen.