Klotter i Världsarvet

Klotter. Som Regionen kallar "gatukonst".

Klotter. Som Regionen kallar "gatukonst".

Foto: Krister Nordin

Gotland2017-11-21 11:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En sanslös våg av klotter har smutsat ned vår stad. Klotter överallt. Stan är klotterbombad. Vart du än kommer har klottersvinen varit framme. Nu klottras även privatpersoners fastigheter, förr klottrades bara samhällsägd egendom. Till klottret ska också räknas klistermärken på stuprör och affischer på sopkärl.

Regionens policy om klotter har en förlåtande attityd och kallar klotter för gatukonst. Gatukonst. Ja, Herre Gud, vilken kapitulation.

Nu har Världsarvet klottrats ned. Till och med byggnadsminnet Klinten. Fastighetsägare på Klinten måste ha bygglov för att underhållsmåla sina hus, fasader och snickerier. Ska måla med gammaldags hederlig linoljefärg. Inte modern alkydoljefärg inte. Men klottrarna målar utan tillstånd med moderna lackfärger. Att klottra på ett byggnadsminne har högt straffvärde, betydligt högre än klotter på en transformatorstation i förorten.

Världsarvsrådet och dess samordnare borde skrika i högan sky. Agera för polisanmälan och åtgärder. Vakna ur sin törnrosasömn. Även så Innerstadsföreningen och enskilda fastighetsägare. Polisen måste ta upp eget ärende, de ser ju eländet och kan inte bara titta bort.

Företag och organisationer som Regionen (belysningsstolpar), GEAB (elskåp), TELIA (teleskåp) och Fiberföretag (kopplingsskåp). De har utrustning i gatumiljön och på Klinten ingår de i byggnadsminnet. Hur fungerar samordningen mellan dessa när det gäller klottersanering. Har de polisanmält klottret? Har de omgående ordnat med sanering? Tydligen inte för klottret är kvar trots att flera dagar har förflutit.

Som en företrädare uttryckte det: Ingen idé att ta bort klottret för det klottras omgående på nytt. Slut citat. Man tar sig för pannan. Då kom jag att tänka på den gamle mannen som halkade omkull på den hala gatan. Så fort han kom på benen halkade han omkull igen. Då kom en dam fram till honom och erbjöd honom hjälp att komma på benen igen. Gubben tackade för erbjudandet men sa: Naj du, låt mi ligg här för jag ska snart ikull igen.

Jaha ja, hur var det nu med klotterborttagningen? Jag lider inte bara med boende i Innerstan utan även de som bor utanför. De har också rätt till klotterfri miljö. Vi alla får ju betala för klottersaneringen. Våra pengar går till att städa upp. Pengar som istället kunde ha använts i äldre- och barnomsorgen och vården.

I Dagens Industri 6 november finns en bra artikel som förklarar hur småbrott utvecklas till okontrollerbar kriminalitet. Bäst att stämma i bäcken alltså. Stoppar men inte klottersvinen i tidigt skede flyttar de fram sina positioner. Vi ser nu en förändring till grövre kriminalitet nämligen att även privat egendom, alltså inte bara samhällsägd egendom, klottras.

Läs mer om