Konsumenter vill lättare hitta mat med tydlig avsändare
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På debattsidan i gotlandspressen kunde man den 10 mars läsa ett inlägg undertecknat av ett otal aktörer inom lantbrukssidan i Sverige beträffande svårigheterna att välja mat på grund av otydlig ursprungsmärkning och utbredandet av handelns egna varumärken. Man efterlyste bättre möjligheter för konsumenterna att välja den mat som de vill ha.
En majoritet av konsumenterna bryr sig om vad de äter. De väljer livsmedel inte bara utifrån smak och pris utan även utifrån hur och var maten har producerats och vad den innehåller.
I Sverige ökar andelen av handelns egna varumärken (EMV/EVM) men vi har långt kvar till de drygt 20% som dessa utgör i Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Även andelen leverantörer som tillverkar varor åt EMV/EVM kommer att öka i Sverige. Exempelvis har Coop samlade inköpsavtal för de tre nordiska länderna inom Coop-Norden och man menar att som tillverkare åt Coop har leverantörerna verkligen chansen att nå riktigt stora volymer.
En majoritet av konsumenterna, 58%, upplever att det räcker med den omfattning som handelns egna varumärken har i dag. Det visar en undersökning som tidningen Butikens Värld lät Sifo genomföra i augusti 2004.
Jordbruksverket presenterade under Food Mart-mässan på Elmia i mars 2005 alarmerande uppgifter om att bland annat konkurrensen från EU:s nya medlemsländer kan leda till ökande marknadsandelar för handelns egna märkesvaror och en utflyttning av förädling t.ex. styckning av kött från Sverige.Importen av livsmedel har värdemässigt ökat med 79% sedan Sveriges EU-inträde. Detta bl.a beroende på sänkt pris på kött, som medfört en ökad köttkonsumtion med 42% mellan åren 1994 och 2002.
Peter Rasztar, koncernchef på på Swedish Meats, är en av dem som meddelar att produktion för EMV är nödvändig. Det finns inget val om de ska få avsättning för sina produkter. Vidare måste man växa genom förvärv av t.ex. Skånekött som redan är en stor producent av EMV både i Sverige och i Danmark. Skånekött är lönsamt i dag och har snart produktionskapacitet i Polen, vilket kommer att vara till fördel för Swedish Meats.
På mejerivaror i Sverige utgör EMV 5% av det totala utbudet. I England är motsvarande siffra 40%. Det mesta talar för att vi också kommer att hamna där säger Ingvar Persson, ordförande i MILKO.
Hur ska vi på Gotland och i Sverige kunna profilera lokala och regionala varumärken på ett slagkraftigt sätt så konsumenterna kan hitta dem i butikerna framöver i konkurrensen med butikens billigare egna varumärken? Det är viktigt att alla led från producent till butik hjälps åt så att kunskap om livsmedlens kvalitet och ursprung når ut till konsumenterna så de kan göra medvetna val. Visserligen hävdar livsmedelsjättarna att man vid upphandling av EMV-varor har högt ställda krav på sina underleverantörer, men konsumenterna vet fortfarande inte vilka dessa är. I bästa fall finns ursprungsland angivet, men detta kan variera från parti till parti av produkten.
Om vi alla hjälps åt kan vi tillsammans bidra till att det blir enklare för alla att välja bra mat med identitet, som inte bara tillfredsställer magen utan även tillvaratar aspekter såsom den lokala utvecklingen och miljön.
Konsumenter, använd er makt att påverka det som butikerna skall sälja. Det är alltid kundens efterfrågan som bestämmer hyllutrymme, placering och konsumentpris.
EMV är en förkortning av handelns egna märkesvaror. Inom konsumentkooperationen används EVM, egna varumärken. Internationellt används begreppen "private labels", "private brands" och "house brand". EMV/EVM innebär att en handelskedja uppdrar åt en producent att tillverka en vara som sedan säljs under ett av kedjan ägt eller på annat sätt använt varumärke.
Det finns olika typer av EMV/EVM. Vanligast är att kedjan väljer att ta fram ett alternativ med egenskaper och kvalitet minst i paritet med marknadsledande produkter men till ett vanligen 10-15% lägre pris såsom ICA, Coop och Willys. Vidare finns det lågprisvarumärken eller "fighting brands", såsom Euro Shopper (ICA), Coop Extra och Eldorado (Axfood).
Tillverkningen av framför allt lågpris-EMV/EVM och varor med lång hållbarhet sker inte sällan utomlands. I takt med utbredningen av "superlågprisbutiker" ökar inslaget av dessa varor hos hela handeln för att prismässigt möta konkurrensen.
EMV/EVM ger kedjan och butiken en bättre procentuell marginal än de vanliga märkesvarorna. EMV/EVM favoriseras inte sällan vid lansering i butiken genom bra placering och väl tilltaget hyllutrymme.