Kris i gymnasieskolan

24 försöker klämma in sig i en hundkoja, i enlighet med de principer som politikerna dikterat för antagningen till gymnasiet.

24 försöker klämma in sig i en hundkoja, i enlighet med de principer som politikerna dikterat för antagningen till gymnasiet.

Foto: Lynsey Addario

Gotland2018-09-04 18:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromveckan välkomnade vi en ny kull gymnasieelever till Wisbygymnasiet. Vi är stolta och glada över det som skolan kan erbjuda, men många av oss är mycket oroliga över utvecklingen. Hur ska regionen kunna upprätthålla en god standard på sin gymnasieutbildning när styrningen fungerar så illa som den gör nu?

Så sent som dagen före uppropet gjordes ett nytt överintag, det vill säga elever blev antagna trots att klasser var fulla. Mindre överintag förekommer i olika sammanhang, men att det sker så nära uppropsdagen är mer sällsynt. Enligt informationen till oss var det den politiska nämnden som tvingat fram överintaget, eftersom många föräldrar var mycket angelägna om en plats till sina ungdomar. Man kan förstå föräldrarna. En gymnasieexamen är en viktig grundsten som skapar möjligheter för det kommande vuxenlivet.

Varför blev så många anställda då upprörda? Jo, för att den organisation som i början av sommaren gjordes inför läsåret avsiktligt var så kostnadseffektiv, att alla marginaler var borta. Klasser var proppfulla. Små grupper var avskaffade. I lärarnas tjänster hade ledningen till och med underlåtit att avsätta tid för vissa övriga, årligen återkommande arbetsuppgifter. När nu klasser växer exempelvis från 30 till 33 eller 34 elever, sker det inom befintliga ramar, som det heter. Det betyder, att man inte ändrar någonting annat och inte sätter in någon extra resurs. Följden blir att en redan ansträngd arbetsmiljö för elever och lärare väsentligt försämras. Det är som att bygga en båt för maximalt 100 passagerare och sedan ta ombord 110 och bara hoppas på det bästa.

De senaste åren har ett antal lärare i yrkesverksam ålder lämnat Wisbygymnasiet och nu saknar vi behöriga lärare i flera stora ämnen. Bakom många av avhoppen ligger just frustration över hur elever och lärare hanteras i Wisbygymnasiets organisation. Vi får ofta höra att vi måste inse att vi arbetar i en politiskt styrd organisation och att systemet – samspelet mellan nämnd, förvaltning och verksamhetsledning – är komplext. Ja, säkert. Och dessvärre korrupt.