Kyrkan höjer beredskapen för samtal

DOMPROST. Mats Hermansson, domprost, reflekterar över kampanjen #metoo och berättar att kyrkan är öppen för samtal.?

DOMPROST. Mats Hermansson, domprost, reflekterar över kampanjen #metoo och berättar att kyrkan är öppen för samtal.?

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2017-10-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tänker på kampanjen #metoo. Det är angeläget att det som gömts i mångas inre nu får välla fram. Detta kan betyda mycket positivt för individ och samhälle.

Vi är många som upprörs över vad tusentals kvinnor vittnar om som en vardag.

Vi får ta del av förtryck och utnyttjande som färgat alltför många kvinnors liv. Förutom att det är oräkneliga personliga tragedier så är det ett stort samhällsproblem.

Det sägs att det man inte vill kännas vid, det man håller inom sig, i själva verket styr hela ens liv. Om det stämmer bara i någon grad så förstår man vilken kronisk kramp hela vårt samhälle befinner sig i.

Den aktuella kampanjen visar med kuslig tydlighet omfattningen av detta. Obegripligt många flickor och kvinnor i vårt land har blivit utsatta för maktmissbruk, övergrepp och sexuella trakasserier. Oftast har man tvingats stoppa undan dessa minnen för att överleva.

Man orkar inte kännas vid det man utsatts för – det skapar så mycket skam. En massa energi går åt att ständigt trycka bort minnena. Men såret finns där hela tiden, under en tunn hinna.

Två saker blir tydliga av kampanjen. Detta handlar inte om ett kvinnoproblem utan det är uppenbart att det är mannen och mansrollen som måste förändras.

Detta med en skev kvinnobild är inte ett nytt eller importerat problem, som en del gjort gällande de sista åren. Det är svenska män som utsätter kvinnor för detta.

Nu måste de kvinnor som vill få berätta sin historia för någon som lyssnar och tar deras berättelse på allvar. Det är nyckeln för att kunna gå vidare.

Man behöver inte förlåta förövaren utan istället är det centralt att se sin egen icke-skuld till det som hände.

Tillsammans med en god lyssnare kan du som utsatts bli befriad och orka se framåt på ett nytt sätt. Försoning för din egen skull - utan att blanda in förövaren. Det är inte enkelt – men det är möjligt.

I varje församling på ön finns diakoner och präster, kvinnor och män som är specialiserade på att lyssna och ta varje livshistoria på största allvar.

De har tystnadsplikt och för inget vidare till någon annan. Detta kan vara vägen framåt som du drömt om!

I domkyrkoförsamlingen höjer vi beredskapen för samtal. Välkommen att höra av dig.

Läs mer om