Kyrkan i samhället

Gotland2017-08-04 11:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Biskop Eva Brunnes tack, riktat till Stefan Löfven för hans ansvarstagande vid regeringsombildningen, har vållat debatt mellan två moderata politiker på Gotland.

Kyrkan ska vara skild från staten, men finnas i samhället, och bör därför också vara delaktig i samhällets utveckling. Jesus verkade i det närsamhälle han kunde nå och uttryckte sina värderingar, som bland annat syftade till att dela brödet. I den meningen var Jesus politisk. Eva Brunnes uttalande är således i linje med hennes uppdragsgivares uppsåt, att verka för människor för ett bättre samhälle. Den här gången var Brunnes uttalande till stöd för socialdemokratin, en annan gång kan sympatin rikta sig till ett annat parti.

Patrik Thored må gå ur Svenska Kyrkan. Jag tror inte att den är betjänt av medlemmar som inte är beredda att verka för kyrkans samhällsansvar, utan istället tycker att den ska stå vid sidan om och verka i det tysta. Patrik Thored tycker inte att ”hans medlemsavgift ska gå till att driva socialdemokratisk politik”. Det gör den inte heller.

Thoreds val att hittills ha betalat avgiften tycks mer ha grundat sig på självgodhet än förankring i och omsorg om kyrkans verksamhet. Det är dessutom tveksamt om man kan säga sig omfatta kristna värderingar, och samtidigt vara anhängare av moderat fördelningspolitik.