Lag och ordning ska återupprättas

Polisen. Måste få resurser att lösa sin uppgift.

Polisen. Måste få resurser att lösa sin uppgift.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2017-09-19 13:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har en allvarlig trygghetskris. Otryggheten breder ut sig och kriminella gäng flyttar fram sina positioner. Poliserna är för få och på många håll runt om i landet upplevs polisen som frånvarande. Fler än tidigare lämnar också polisyrket; löneutvecklingen är svag och ledarskapet bristfälligt.

Sverige har förhållit sig passivt inför utvecklingen alltför länge. Det är för lätt att vara kriminell i dag.

Det vill Moderaterna ändra på. Därför har vi presenterat ett nytt omfattande kriminalpolitiskt program för att säkra lag och ordning. Några delar är särskilt viktiga:

– Förstärkningar av polisen. Sverige behöver minst 5 000 nya poliser och att minst lika många civilanställda anställs till 2025. Långsiktig vill vi göra ytterligare förstärkningar för att Sverige ska ligga i nivå med genomsnittet i EU vad gäller antal poliser per capita. Polislönerna ska höjas.

– Skärpta straff för att fånga upp allvaret i brottsligheten. För att tydligare markera mot flerfaldig brottslighet ska dagens form av mängdrabatt tas bort. Det innebär en straffskärpning som skulle kunna medföra att fängelsevistelsen kan öka med ungefär 60-70 procent jämfört med i dag.

– Kriminella gäng ska pressas tillbaka. Vi vill införa en särskild straffskärpningsgrund som kan leda till dubbla straff för vissa brott som har samband med uppgörelser i kriminella grupperingar. Straffen ska också skärpas för bland annat bostadsinbrott, vapenbrott och för attacker mot blåljuspersonal. Vi vill även att fler brott ska leda till utvisning.

– Ta kontroll över utsatta områden. Utvecklingen mot alltfler särskilt utsatta områden måste brytas och tryggheten säkras för alla hederliga människor som bor i dessa områden. Förutom att öka antalet poliser satsar vi på att trygghetskameror ska komma på plats i samtliga av de särskilt utsatta områdena. Narkotikabrott ska bekämpas och det behövs nya insatser för att fler unga tidigt ska bryta en brottslig bana.

Vi kan komma till rätta med trygghetskrisen, men det kräver en ny kriminalpolitisk reformagenda. Vår utgångspunkt är att lag och ordning är en kärnuppgift som staten inte får svika.