Lagen mot barnaga 30 år - ändå misshandlas barn
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under Almedalsveckan lyfter Rädda Barnen denna viktiga barnrättsfråga bland annat på Östersjötorget - frivilligorganisationernas "globala oas" i Silon i hamnen. Den välkände barnläkaren Lars H. Gustavsson talar om detta under rubriken "Från aga och skamvrå till ignorering och timeout." Han menar att kränkningar av barn tar sig nya former nu. Det gäller såväl i skolan som i hemmen. Och samtidigt fortsätter "Det tysta våldet". Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att vuxnas våld mot barn har ökat under 2000-talet. Polisanmälningarna har under senare år ökat kraftigt . Under 2008 var ökningen hela 23 procent jämfört med 2007. Var fjärde förälder uppger att man löser konflikter med barn med våld.
Det finns alltså anledning att påminna om antiagalagen. Påminna om att det är i lag förbjudet att slå barn. Detta är en viktig barnrättsfråga, men också en viktig fråga i samhället eftersom våld föder våld som ger samhället stora kostnader för de följder som misshandel av barn orsakar, på kort och lång sikt.
Vid ett annat tillfälle talar Fryshusets chef Anders Carlberg om "Generationsklyftan" vid Rädda Barnen Gotlands scenprogram på Östersjötorget. Det faktum att generationerna numera glider isär och lever sina egna liv på olika håll. Tonårsföräldrar känner sig osäkra om hur de skall nå sina tonåringar. Politikerna famlar i mörkret och har svårt att finna former för ungdomarnas roll i samhället. Idag är det kompisarna, musiken och nätet som styr. Ungdomskulturen har det avgörande inflytandet över ungdomars värderingar. Därför gäller det att öppna dialog med den kraftkälla som ungdomar utgör, att bygga broar mellan generationerna. Då kan ett medmänskligt starkt samhälle byggas där våldet viker undan.
I övrigt berättar Rädda Barnen Gotland om sitt framgångsrika arbete med flyktingar och återförening av familjer. Dessutom uppmärksammar Rädda Barnens Ungdomsförbund sin pågående kampanj för att göra FN:s Barnkonvention till lag i Sverige: "Svenska staten, sluta vara svag. Gör barnens rätt till lag."