Andelen skyddad skog på Gotland är nu uppe i över 30 procent!
Varför stämmer inte Länsstyrelsens uppgifter om hur mycket skog som skyddats på Gotland?
Vi har granskat Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen via deras hemsidor och kan konstatera följande:
Vi utgår från att Gotland har en total skogsareal om 140 000 hektar.
Nationalpark = 3,017 ha.
Naturreservat exklusive ”Gotlandskusten” = 8 407 ha.
Biotopskydd = 1 040 ha
Skogliga impediment = 15 680 ha (14 procent av total skogsareal ger 19 600 ha men vi reducerar den siffran med 20 procent på grund av viss överlappning)
Sammantaget ger dessa beslutade formella områdesskydd en areal av 28 144 hektar , vilket ger 20,1 procent av den totala skogsarealen på Gotland.
Dessutom har myndigheterna skyddat följande:
Natura 2000 = 4 492 ha (visst extensivt skogsbruk får bedrivas inom Natura 2000 men är omgärdat av så stora restriktioner och kostnader att de flesta markägare inte ens försöker)
Naturreservat gotlandskusten = 2 420 ha (reservatet har inget formellt förbud mot avverkning men i praktiken kommer ingen markägare att få ja på en sådan ansökan)
Nyckelbiotoper = 5000 ha (här uppger länsstyrelsen 7 000 ha, men vissa av dessa hektar finns inom på annat sätt skyddade områden varför vi anger endast 5000 ha)
Dessa arealer räknas inte in i skyddad areal men i verkligheten är skogen mer eller mindre obrukbar.
Lägger man till dessa arealer hamnar vi på 40 056 ha = 28,6 procent.
Naturvårdsavtal har tecknats på omkring 950 ha men det går inte att utläsa av statistiken om och i så fall hur stor del av dessa som ingår i någon annan skyddsform. Myndigheterna granskar dessutom varje avverkningsanmälan, ofta resulterar detta i någon form av restriktion på hela eller delar av tänkt avverkning, ett latent skydd alltså. Utöver myndighetsbeslutade skydd har de flesta skogsbrukare certifierat sin verksamhet och därmed förbundit sig att avstå brukande på minst 5 procent av sin skogsmark. Generella restriktioner för skogsbruket gäller ju också i närheten av vattendrag, våtmarker, fornminnen, bebyggelse med mera.
Sammantaget är en tredjedel av Gotlands skogsareal nu undantagen från skogsbruk. Nu måste skyddsivern dämpas. Låt alla inskränkningar i fortsättningen ske på helt frivillig basis och satsa istället kraft på att leva upp till de produktionsmål som Länsstyrelsen fastslagit. Markägarorganisationerna LRF och Mellanskog kräver en förklaring till den stora differensen mellan Länsstyrelsens officiella siffror och de korrekta.