Länsstyrelsen och Ålarve kummel
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När nu Hus fiskelägesförening som under många år tillbaka har underhållit den kummel som står ute på udden på Langård och värnar om att den ska bevaras i samma skick som tidigare, då blir det problem. Då märks avståndet mellan myndighet och folket, och saker som människor har genomfört med känsla och intresse för att bevara blir klumpigt och osmidigt. Sedan området blev naturreservat 1998 blev grindarna försedda med kättingar och därmed inte öppningsbara, och det gamla sjömärket där ute på udden har tappat sin fasad bit för bit. Efter påtryckning har ett underhåll gjorts under året, men den gråa massa som den nu fått som klädsel är ett hån mot den tidigare vita färg den haft. Med sitt läge kommer den gamla kummeln att bli hårt ansatt av väder och vind ytterligare en vinter och blir förmodligen ändå gråare. Varför inte återställa till det som är och var vackert?
För det kan väl inte vara länsstyrelsens syfte att kummeln på Langård skall gå samma dystra öde till mötes som de båda bodarna därute fick erfara när naturreservatet bildades? Ibland är det obegripligt att människors omdöme och vilja att bevara och försvara skall mötas med maktmedel som till exempel kättinförsedda grindar. Har den med sitt välförsedda hinder också som syfte att inte släppa ut lammen från området, så tjänar den precis samma syfte när de behöver fösas tillbaka dit. De har nämligen under sommaren och hösten ett antal gånger själva valt sina vägar ut ur hagen, men går inte att driva tillbaka då grindarna inte är öppningsbara.
Varken människor eller djur är betrodda att använda grindarna till naturreservatet på Ålarve, nyckeln finns på länsstyrelsens kontor. Med min vetskap om bygdens intresse att bevara och bevaka är jag övertygad om att alla kan hantera grindarna så att de öppnas och stänges så som man alltid har gjort genom urminnes tider, likväl att färgen på det gamla sjömärket skall få ha sin vackra, vita dräkt till gagn och nytta för både båtburna, landkrabbor och naturområdet.