Jag fick måndagen den 27/2 svar på min interpellation till Tommy Gardell om ”stadsodlingsstrategin” – den som skulle ge ”lika villkor för alla som ville odla”. Det blev inte riktigt så, och det kan inte bli så i närtid.
Jag menar att stadsodlingsstrategin i sin helhet bör omarbetas – till något som kan nå målet – lika förutsättningar.
För denna strategi kan inte nå målet på många punkter. Den spretar och den skapar inte likvärdighet.
Vi kan börja med avtalen som tecknats mellan Region Gotland och (hittills) fyra av koloniföreningarna. Det enda som förenar dem är avtalstiden – fem år.
Men sedan upphör likheterna. Planmässigt ligger de på olika typer av mark – en förening ligger utom plan, något som inte ens omfattas av strategin. Villkoren är inte desamma för alla koloniföreningar – var det inte det som var hela poängen?
Den femte föreningen har inte något avtal. Den har just nu blivit erbjuden ett två månader långt nyttjanderättsavtal – som dessutom rent juridiskt är problematiskt.
Detta oroar föreningen eftersom de i kontakterna med Region Gotland fått signaler som de tolkar som att: ”Om ni inte anpassar er så blir det bostäder här”.
Varför kan Region Gotland inte sträva efter att nå en överenskommelse?
Varför kan vi inte se koloniträdgårdarna som en tillgång utan att tillgripa tvångsmedel, eller utpressning (som man kan kalla de kortare kontrakten som erbjudits för en av föreningar). Det som händer nu är inte värdigt en myndighet. Rörigt, fel och orättvist.
Jag uppmanar dig Tommy Gardell att:
1. Ta upp strategin igen – klargör och definiera. Vad är stadsodling? Vad är koloniodling? Vad gäller de olika fallen?
2. Skicka en eventuell ny strategi till regionfullmäktige för beslut om den ska vara så bred som den är nu – ”en övergripande strategi för Region Gotland”.
Enligt nuvarande skrivning berör den många andra nämnder.
3. Bestäm dig för om det finns någon realism i att ”alla ska ha samma förutsättningar” - det där med ”lika för alla” är svår materia.
4. Bestäm dig för om du anser att alla områden med kolonilotter ska ligga på mark som i detaljplanen anger ”odlingslotter”. Är det värt kostnaden att ändra detaljplanerna? Går det att skriva kontrakt med alla före planändring?
5. Ta upp taxeändringen till beslut i regionfullmäktige – den nuvarande taxan är inte behandlad enligt reglerna då den bara tagits i tekniska nämnden.
6. Gör om gör rätt – se det som en generell uppmaning gällande tekniska nämnden.