Lönekrav in absurdum

Gotland2012-03-22 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En liten insändare den 15/3 i GT berörde mig, eftersom den passar så bra in i en pågående diskussion om ungdomsarbetslöshet och ingångslöner.

Signaturen "Clas" har varit på lasarettet, fått vänta fyra timmar på att bli omhändertagen. Så har det alltid varit, förr räknade man att det tog en dag om man skulle på lasarettet. Det har alltså inte förändrats. Men det han la märke till var att man inte längre har råd med "fotfolk". En läkare kröp på golvet och torkade upp blod.

Jag är övertygad om att Clas inte finner det under en läkares värdighet att torka golvet. Han menar bara att en läkares dyra och oumbärliga kunskaper borde användas bättre. Om de som bestämmer (det är faktiskt inte kommunpolitikerna!), erkände att de andra medarbetarnas kompetens behövs också.

Sjukvården måste spara, den kostar alldeles för mycket för vår fattiga kommun. Dessutom skall de anställda ha sina årliga lönehöjningar. Så det blir att säga upp folk. Om jag förstått rätt har det skett i flera omgångar under senare år. Och de som sägs upp är de "minst viktiga", undersköterskor och vårdbiträden. Läkare och sjuksköterskor är det väl alltid brist på.

Rubriken på Clas insändare är "Fel i systemet". Så är det verkligen. Svenskar driver sina krav på ständigt högre lön och mer konsumtion in absurdum. Nyutbildade sjuksköterskor meddelar att de vägrar ta sommarvikariat under 24 000 kronor i månaden. Vi finner samma sjuka i hela den offentliga sektorn.

I fredagens GT presenteras den nya länspolismästaren för Gotland. Han är missnöjd med att välutbildade poliser får sitta med skrivarbete, som de är dåliga på. Men han glömmer att poliserna genom strejk drev upp sina löner rejält. Då gick man också med på att kontorsanställda sades upp. Någonstans ska pengarna tas.

Sollentuna kommun försökte ta upp Jan Björklunds idé med 75 procent av full lön till ungdomar som får sitt första jobb i vården. Men Kommunal sa nej, så det blev inget. Statsminister Reinfeldt säger lika bestämt nej i sitt tal till moderata kommunpolitiker. Det måste finnas någon anledning till att politiker på båda sidor finner det bättre att ungdomar är arbetslösa än att de jobbar med lite lägre lön. Statsministern är tydlig. I hans värld finns bara de välartade med fullföljd utbildning, de ordentliga och välanpassade. "Moderaterna är det naturliga valet för dem som jobbar", säger han.

Eva Bofride i Gotlänningen har en lika from förhoppning. Om några år försvinner arbetslösheten. Då kommer det att finnas arbetsgivare som kan betala full lön till alla. Hon förklarar inte närmare vad det är som skall åstadkomma detta mirakel.

När det gäller Kommunal kan man ha en riktigt svart misstanke: hög arbetslöshet bland ungdomar ger ett bättre tryck på väljarna inför nästa val. Socialdemokraterna har ännu gott förtroende när det gäller att ordna jobb. Både Facket och statsministern verkar eniga om att vi får offra en del ungdomar för ett högre mål.

Läs mer om